Zaplašivanje?

Interpol traži srbijanskog parlamentarca zbog zločina na Kosovu

Vijesti / Flash | 25. 02. 2015. u 13:29 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interpol je raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za zastupnikom Srpske napredene stranke (SNS) u parlamentu Srbije Momirom Stojanovićem zbog, kako se tvrdi, počinjenih zločina nad civilnim stanovništvom na Kosovu.

Na internetskim stranicama Interpola objavljena je crvena tjeralica za Stojanovićem, koji je i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu sigurnosnih službi.

Stojanović je Tanjugu izjavio da je čuo da je za njim raspisana crvena tjeralica, ali i da se nada reakciji države Srbije.

"Nadam se da imam državu koja će o tome odlučiti, jer raspisati ovakvu tjeralicu za cilj ima zaplašivanje Srba da se vrate na Kosovo i da se njihova imovina razgrabi", rekao je Stojanović.

Po njegovim riječima, tjeralica ima veze s odlukom Ujedinjenih naroda da se formira sud za zločine Oslobodilačke vojske kosova i da je Osnovni sud u Đakovici, gdje je inače Stojanović rođen, pokrenuo kaznenu prijavu protiv 17 Srba, među kojima je i njegovo ime.

Uvjeren je, kaže, da će biti još takvih optužnica po gradovima na Kosovu a sve, kako kaže, s ciljem da se ublaže efekti formiranja tog suda.

On je ocijenio neprimjerenim da Općinski sud raspisuje crvenu tjeralicu, uz napomenu da je ponosan na sve što je radio i da nema namjeru stavljati se u poziciju da se brani.

Stojanović je objasnio da je od 1993. do 1996. bio zamjenik načelnik sigurnosti Prištinskog korpusa, a do 1999. i njen načelnik.

Interpol je još, kako prenose frankfurtske "Vesti" na srpskom jeziku, raspisao crvene tjeralice za još 16 Srba i Crnogoraca i za jednim Albancem iz Đakovice zbog optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Međunarodna tjeralica je proslijeđena je preko Unmika, odnosno Interpolovog odjeljenja administracije UN-a na Kosovu, tvrdi dalje list, i dodaje da je optužnica protiv njih podignuta pred Osnovnim sudom u Đakovici, a svi se terete zločine počinjene u travnju 1999. godine na području Reka Keć kod Đakovice.

Osim Stojanovića, na popisu se nalaze i Nikola Mićunović (63), Zoran Mirković (46), Momčilo Stijović (47), trojica braće Momčilo (57), Milutin (58) i Miladin (53) Novaković, otac i sin Dragan (61) i Aleksandar (37) Peković, Živko Vuksanović (53), Miraš Gegović (67), Predrag Stojanović (58), Muharem Ibraj (61), Mišo Popović (58), Dimitrije Rašović (50), Sreten Camović (68) i Lazar Drašković (45), piše list.

List ukazuje da je po ovoj tjeralici prije nekoliko dana u Podgorici uhićen Miraš - Miško Gegović, raseljen iz Đakovice, kojemu je istražni sudac Višeg suda Miroslav Bašović odredio ekstradicijski pritvor u trajanju do šest mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close