Vrisak

Inzko dobio pismo s cijenama građana BiH

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao skupina mladih ljudi koja se zalaže za ravnopravnost svih u Bosni i Hercegovini,mišljenja smo da bi izmjene i dopune ovog zakona znatno utjecale na pozitivne promjene odnosa u Bosni i Hercegovini i da bi prije svega došlo do relaksacije međusobnih odnosa'', navodi se u pismu Udruge građana Vrisak iz Mostara Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku, te veleposlanstvima Sjedinjenih Američkih država, Velike Britanije i Njemačke.

Naime, spomenuta udruga, zajedno s Institutom za društveno politička istraživanja, provela je analizu Zakona o pristupu javnim prihodima u Bosni i Hercegovini te je naglasila kako u ekonomskom smislu predstavlja najveću diskriminaciju u Federaciji Bosni i Hercegovini.

''Ovaj zakon je u Federaciji Bosni i Hercegovini po našem mišljenju stvorio građane prvog i građane drugog reda. Prema ovom Zakonu, građanin Sarajeva i Goražda vrijedi duplo više od građanin Tuzle, Zenice, Bihaća, Mostara, Širokog Brijega i Livna'', navodi se u pismu u kojem je priloženo istraživanje provedeno od 2006.do 2013. godine.

''Razlike su nažalost više nego uočljive. Danas u Tuzli imamo tisuće obespravljenih radnika,bolnice u Zenici i Bihaću su pred zatvaranjem, a u Mostaru bolnica i dva javna sveučilište jedva preživljavaju. Kao građaninu Bosne i Hercegovine ne može vam biti svejedno kada dođete do ovih podataka'', naveo je Vrisak u pismu te pozvao adresirane da ih podržite u borbi za bolju i pravedniju Bosnu I Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close