Anbar

Iračke snage tvrde da su pogodile konvoj vođe ISIL-a

Vijesti / Flash | 11. 10. 2015. u 12:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iračke zračne snage pogodile su konvoj lidera Islamske države Irak i Levant Abu Bakra al-Baghdadija na zapadu iračke provincije Anbar, priopćila je vojska ove zemlje.

Kako se dodaje, sudbina vođe ISIL-a još je nepoznata.

"Iračke zračne snage bombardirale su konvoj teroriste Abu Bakra al-Baghdadija dok je išao u Karbalu da se sastane sa zapovjednika Daesha [ISIL-a]", navodi se u priopćenju vojske koje prenosi Al Jazeera.

Britanski mediji ranije ove godine izvještavali su da je Al-Baghdadi teško ranjen tijekom napada koalicijskih snaga, predvođenih SAD-om. Međutim, Pentagon je to negirao.

ISIL, kojeg je u Iraku osnovao Abu Musab al-Zarqawi, a danas je vodi Abu Bakr al-Baghdadi, prva je naoružana grupa koja nadzire velike dijelove područja Iraka i Sirije.

Al-Baghdadi se 2014. proglasio kalifom onog što je on nazvao "Islamskom državom Iraka i Sirije".

On je, prema dostupnim informacijama, Ibrahim bin Avad bin Ibrahim el-Badri el-Radavi el-Husseini el-Samarra'i, doktor islamskih znanosti koji je bio imam i gostujući predavač u džamijama u Dijali i Samarri.

Na čelo ISIL-a došao je 16. svibnja 2010. godine nakon pogibije dotadašnjeg vođe grupe Ebu Omara al-Baghdadija, pravog imena Hamid al-Zavi.

Kopirati
Drag cursor here to close