Božićni prijem

Ivanić i Izetbegović: Izbor mandatara za Vijeće ministara idućeg tjedna

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 20:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović večeras je u Sarajevu izjavio novinarima da nema imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH prije idućeg tjedna. "Dogovorili smo se da ćemo to raditi paralelno", kazao je Izetbegović upitan da li se, kada je u pitanju imenovanje mandatara, čeka formiranje federalne vlasti.

Dodao je da se očekivalo da će prije Nove godine biti formirane sve županijske skupštine i da će biti imenovani zastupnici u federalnom Domu naroda.

"To se nije desilo. Sutra će biti održana zadnja takva sjednica u Sarajevu, a onda imate dva dana žalbeni rok. SIP BiH će vjerovatno to potvrditi u četvrtak ili petak tako da, nažalost, nema imenovanja mandatara do idućeg tjedna, ali to su svi problemi. Očekujem da ćemo idućeg tjedna konačno imenovati oba mandatara", istaknuo je Izetbegović.

Na pitanje dokle se došlo s pregovorima o imenu mandatara federalne vlade, Izetbegović je odgovorio da će u SDA utvrditi ime kandidata za mandatara ili krajem ove ili početkom idućeg tjedna. Naveo je da već postoje neka imena koja se spominju, 'ali nisu još uvijek za javnost'. "Nije dobro izlaziti s imenima ljudi dok ne bude to definitivno potvrđeno", kazao je Izetbegović.

Govoreći o tekstu zajedničke izjave koju je usuglasilo Predsjedništvo BiH, a za koju je predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao da je 'zloupotreba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti', Izetbegović je ocijenio da Dodik 'ponovno radi stvari u svom stilu, tvrdi da Predsjedništvo nije nadležno da donosi ovakve izjave, mada je od nas to tražila Europska unija'.

"Predsjedništvo BiH jeste nadležno za koordinaciju svih odnosa s međunarodnim organizacijama, dakle i s Briselom, i posebno Ustavom ovlašteno za koordinaciju entiteta. Prema tome, definitivno je Predsjedništvo BiH pozvano da napravi prijedlog izjave", naglasio je Izetbegović. Podvlači da 'ovo nije uzmi ili ostavi, to je prijedlog izjave koji se da dalje modificirati'.

"Ali Milorad Dodik u svom stilu nanovo pravi kočnice, pravi probleme u BiH", ustvrdio je Izetbegović. Na novinarsko pitanje kada će nova vlast donijeti mehanizam koordinacije, izrazio je očekivanje da će na tome raditi u veljači i ožujku. "Očekujem da će nam trebati dva mjeseca da postignemo mehanizam koordinacije. On je jedan od bitnih elemenata ovoga na što smo se kroz izjavu obavezali", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu na prijemu koji je povodom Božića organizirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić večeras je u Sarajevu izjavio da će se, kada budu stvoreni uvjeti da se imenuje predsjednik Federacije BiH, imenovati i mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH.

"Iz onoga što znamo, danas je završen Goraždanska županija, ostaje da se završi Sarajevska. Koliko sam shvatio, to će biti završeno sutra. Mislim da ćemo tijekom ovog tjedna mi poslati prvo kandidata, pošto oko njega nema spora, na provjeru", kazao je Ivanić, navodeći da kandidat prvo mora proći provjeru SIPA-e i SIP-a BiH. Kad se to dogodi, dodao je, 'onda ćemo ga imenovati'.

"Pretpostavljam da bi to moglo biti, sasvim realno, u idućem tjednu", kazao je Ivanić, navodeći da će razgovori o ministarskim pozicijama uslijediti nakon što bude imenovan mandatar. Ivanić nije želio komentirati izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika u vezi s tekstom zajedničke izjave koju je usuglasilo Predsjedništvo BiH, a za koju je Dodik rekao da je 'zloupotreba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti'.

Naveo je da on ne vidi tu ništa štetno po Republiku Srpsku, te da je to načelna izjava 'koja ne može biti problematična'. "To što se Milorad više ne pita toliko koliko je mislio da se treba pitati, to je njegov problem", poručio je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close