Monitoring

Iz CCI pitaju: Zašto stara vlada HNŽ nije radila do izbora nove?

Vijesti / Flash | 26. 10. 2015. u 16:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imenovanju nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prethodila je duga pauza u radu Skupštine HNŽ, navodi se u danas objavljenom monitoringu rada zakonodavne i izvršne vlasti HNŽ u proteklih devet mjeseci, koje su objavili Centri civilnih inicijativa (CCI), prenosi starmo.

Predstavnici CCI na press-konferenciji u ponedjeljak su podsjetili da je HNŽ tek krajem rujna dobila vladu u skladu sa rezultatima izbora od prije godinu dana, te da su se vlasti u međuvremenu uglavnom bavile raspodjelom proračunskog novca.

"Sve vrijeme dok su se stranke međusobno pokušavale dogovoriti oko uspostave izvršne vlasti i na taj način trošile dragocjeno vrijeme građana, Skupština HNŽ je pasivno posmatrala događanja", navodi se iz CCI.

Tako Skupština HNŽ u prvih devet mjeseci ove godine, u siječnju, lipnju, srpnju i kolovozu nije održala nijednu sjednicu, a u rujnu samo jednu, sa jednom točkom dnevnog reda. U prvih devet mjeseci 2015. godine, navodi se u izvještaju, Skupština HNŽ je usvojila svega tri zakona i jedan tek prihvatila u nacrtu.

Ni na jednom od šest zasjedanja Skupštine, nije bilo prisutno svih 30 zastupnika.

"Jedanaest od njih nije postavilo ili pokrenulo nijedno pitanje niti inicijativu za prvih šest mjzastupnika Skupštine HNŽ nije na skupštinskim zasjedanjima raspravljalo niti o jednoj od mjera koje su se pojavile na dnevnom redu Skupštine", istaknula je član monitoring tima CCI, Vesna Milas.

Uprkos tome, mnogi zastupnici Skupštine HNŽ su profesionalizirali svoj status i iz proračuna redovno primaju plaću i ostale privilegije, priopćili su iz CCI, prenosi starmo. "Petnaest poslanika Skupštine HNŽ ima status zaposlenih u ovoj Skupštini, a još četvero, koji su i zastupnici u Domu naroda Parlamenta FBiH, zaposleno je u Parlamentu", dodala je Milas.

Kada je riječ o Vladi HNŽ, uz podsjećanje da je nova formirana tek krajem rujna - dakle skoro godinu dana nakon izbora - rezultati rada Vlade u tzv. tehničkom mandatu su i zbunjujući, jer njenu okosnicu, devet od 12 članova, činile su stranke - HDZ i SDA - koje su formirale i novu Vladu, smatraju u CCI.

"Štoviše, pet ministara iz prethodnog mandata su i u novom sastavu Vlade i to na čelu istih ministarstava. Zašto onda Vlada nije radila punim kapacitetom do izbora nove?", upitala je Vesna Milas. Koordinator za medije CCI, Darko Marić je izjavio da je Vlada HNŽ u tehničkom mandatu radila tek toliko da osigura tekuće funkcioniranje županije.

Predstavnici CCI su ocijenili pozitivnim što je Skupština HNŽ - po prvi put nakon 2008. godine - sama kreirala vlastiti program rada, kao i činjenicu da je predsjedavajući Skupštine HNŽ, Šerif Špago uputio ispriku građanima zbog kašnjenja u formiranju vlasti, nakon što je taj proces nedavno konačno završen.

Kopirati
Drag cursor here to close