SDP osuđuje

Izbor Lukača je legalizacija pravnog nasilja i uspostava stranačke policije

Vijesti / Flash | 10. 04. 2015. u 10:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine usvojen je prijedlog Pravilnika o održavanju izbora za predsjednika općinskih/gradskih, županijskih/regionalnih organizacija SDP BiH. Ovaj pravilnik će biti proslijeđen Glavnom odboru na usvajanje, dok će prijedlog Pravilnika o održavanju izbora za predsjednika stranke, nakon dodatnih konsultacija, biti donesen naknadno.

Članovi Predsjedništva su oštro osudili nedavnu odluku Vlade Federacije FBiH o izboru Dragana Lukača za direktora Uprave policije FBiH, kojom je, kako ističe SDP, legalizirano pravno nasilje i omogućena uspostava stranačke policije koja će raditi po nalogu kriminaliziranih stranačkih elita. Dužnosnici SDP-a će iskoristiti sva sredstva da bi policiju vratili u funkciju građana i borbe protiv kriminala, a ne montiranja procesa političkim suparnicima.

''Ovom odlukom nova Vlada FBiH pokazala je da je njezin prvenstveni cilj privatizacija javnih službi i njihovo stavljanje u funkciju stranačkih ciljeva, što dokazuje i odluka kojom se omogućava povratak na posao Martina Frančeševića, koji je odgovoran za nanošenje višemilijunske štete proračunu FBiH u procesu izdavanja lažnih uvjerenja na temelju kojih su ostvarivana prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i protiv kojeg je podneseno šest kaznenih prijava'', kažu u SDP-u.

Smatraju da ova vlada SDA-HDZ što prije treba otići jer će to biti bolje za sve koji žele da BiH postane pravna država, a ne privatni begovat stranačkih moćnika. Članovi Predsjedništva SDP BiH pozvali su stranke nove vladajuće koalicije da što prije formiraju vlast u Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Livanjskoj županiji.

Dodaju da vladajuće stranke nisu u stanju da se ozbiljno uhvate u koštac s konkretnim problemima, što će se najviše odraziti na život građana u ovim županija. SDP je osudio i nedavnu odluku Islamske zajednice u Bugojnu da ne dozvoli da se na Partizansko groblje u tom gradu postavi spomen ploča nastradalim borcima u Drugom svjetskom ratu, što, zajedno s nedavnim slučajevima u Stocu i Bileći, govori da su antifašističke tekovine u BiH, na kojima je nastala moderna BiH, ozbiljno ugrožene.

Kopirati
Drag cursor here to close