Brojke i slova

Izetbegović obećava 40.000 radnih mjesta i vlast u veljači

Vijesti / Flash | 30. 12. 2014. u 13:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Formiranje vlasti u BiH može kasniti 15 dana, ali neće biti kašnjenja od 15 mjeseci kakav je bio slučaj nakon općih izbora 2010. godine'', kazao je danas u Sarajevu na novogodišnjoj pres-konferenciji zamjenik predsjednika SDA Bakir Izebegović.

Naglasio je kako je od županijskih odbora SDA zatraženo da predlože osobu za bošnjačkog zamjenika predsjednika Federacije BiH te osobu za mandatara Federalne vlade, izrazivši nadu da bi se o tome trebalo razgovarati između 12. i 15. siječnja, a novi saziv Vlade Federacije BiH trebao bi biti formiran do sredine veljače.

Na pitanje novinara je li istina da HDZ BiH traži mjesto u federalnoj vlasti koje pripada Srbima kako bi to mjesto dao SNSD-u, koji su opozicija na državnoj razini, Izetbegović je kazao da HDZ-u pripada pet ministarstva što je više od izbornog rezultata te stranke.

''Demokratska fronta osvojila je više glasova od HDZ-a te ima više zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. No, DF traži tri ili četiri ministarska mjesta u Federalnoj vladi dok HDZ traži šest, ali i dalje će se o tome razgovarati. No, smatram da će HDZ uzeti pet hrvatskih pozicija'', istaknuo je Izetbegović.

Budući da su mediji objavili da postoje neka nezadovoljstva odnosnom SDA u Koaliciji "Domovina", Izetbegović je kazao kako je SDA osvojila 80 posto zbog čega je i tražila da SDA pripadne četiri izaslanička mjesta, od ukupno pet, u Vijeću naroda Republike Srpske.

Ocijenio je kako će Koalicija "Domovina" nastaviti postojati, najavivši da će kao takva izaći i na lokalne izbore 2016. godine.

Istaknuo je da će se u 2015. godini pokušati zaustaviti negativni trendovi u BiH, ali je najavio da će do kraja ovog četverogodišnjeg mandata biti otvoreno od 30.000 do 40.000 novih radnih mjesta da bi se za deset godina ispunilo obećanje o otvaranju 100.000 novih radnih mjesta.

Izetbegović je istaknuo kako će se 2014. godina pamtiti kao godina u kojoj su nagomilani problemi kulminirali, ali i kao godina u kojoj se ukazalo svjetlo na kraju tunela i u kojoj su pokrenuti procesi rješavanja tih problema.

Osvrnuo se posebno na majske poplave i klizišta kazavši da su Predsjedništvo BiH, Oružane snage BiH i sistem civilne zaštite pravovremeno reagirali ublaživši posljedice te katastrofe, iznoseći podatak da su štete nanesene stambenom fondu, infrastrukturi i proizvodnom sektoru prešle iznos od dvije milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close