Lud, zbunjen, normalan

Kaos u Zastupničkom domu: SBB nesložan oko dizanja ruku

Vijesti / Flash | 23. 03. 2016. u 16:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH održava hitno zasjedanje koje je zatražio Klub zastupnika Koalicije predvođene HDZ-om BiH radi očitovanja o novonastaloj situaciji u ovom domu.

Naime, Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) jučer je, tijekom prvog dana dvodnevnog zasjedanja donio odluku da neće sudjelovati u raspravama o svim točkama dnevnog reda, navodeći da će ostati suzdržani pri konačnom izjašnjavanju o njima. SBB sa SDA i HDZ-om čini parlamentarnu većinu.

''Dogovor od sinoć i jutros, da će zastupnici SBB-a bit suzdržani o svim točkama dnevnog reda ne fukncionira, ništa ne ide po dogovoru. U tome smo mi gubitnici'' kazao je predsjednik Kluba zastupnika predvođenih HDZ-om BiH Jozo Bagarić.

Odluku da će biti "suzdržani" o svim najavljenim točkama zastupnici SBB-a nisu ispoštovali danas u nastavku zasjedanja Zastupničkog doma.

Prilikom izjašnjavanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH, određeni broj zastupnika SBB-a ga je podržao, a dio njih je bio suzdržan.

Zastupnici SBB-a ostali su pri odluci o suzdržanosti kod glasanja za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko–invalidske zaštite, koji je usvojen, kako je istaknuo Bagarić, zahvaljujući glasovima SDA i opozicije.

Međutim, većinu glasova nije dobio njegov amandman koji je predložio s ciljem ubrzanja i ekonomičnijeg rješavanja sporova na Vrhovnom sudu, gdje trenutno čeka 4.320 sporova.

''Sugerirali smo da prvostupanjski bude županijski, a drugostupanjski Vrhovni sud. Najveći oštećenici su branitelji HVO-a, ali i u Armiji BiH isto tako ima ljudi koji su tri godine izvedeni iz prava, a sada će čekati najmanje još tri da bi se to riješilo'' dodao je Bagarić.

Razlog za donošenje ovih izmjena je postupanje po obavezama iz presude Ustavnog suda Federacije BiH, kojom je utvrđeno da dio člana 9. Zakona nije u suglasnosti s Ustavom Federacije BiH i presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Presudom je utvrđeno da članovi 5. i 7. nisu u skladu s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Naime, odredba člana 9. nije omogućavala osobama da u postupku kontrole njihovih prava koriste dokazna sredstva: izjavu svjedoka, potvrde boračkog udruženja i medicinsku dokumentaciju.

Predloženim izmjenama ovog zakona navedena dokazna sredstva koristit će se u smislu odredaba Zakona o upravnom postupku, a u svrhu zakonitog ostvarivanja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

U članu 10. usvojenog Prijedloga zakona dodaje se novi stav, kojim je propisano da se Revizorski tim za koordinaciju razrješava dužnosti u postupku i na način na koji je imenovan.

Kopirati
Drag cursor here to close