Nema novca!

Kasnit će uspostava Federalnog USKOK-a

Vijesti / Flash | 30. 11. 2014. u 12:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević upozorio je u razgovoru za Agenciju Fena da bi moglo doći do kašnjenja u uspostavi posebnog odjela Federalnog tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala, ukoliko se blagovremeno ne osiguraju sredstva za tu namjenu u sklopu federalnog proračuna za narednu godinu.

Kada profunkcionira, ovom će odjelu biti proslijeđena 1.293 predmeta iz nadležnih županijskih tužiteljstava za koje se pretpostavlja da su u nadležnosti posebnih odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH, a što je pokazala analiza provedena na tom planu.

Knežević je pozvao sve one koji ozbiljno zagovaraju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući i nevladin sektor da se aktivno uključe kako bi se pravovremeno stvorili svi neophodni uvjeti za odlučno i efikasno suzbijanje tih oblika kriminala.

Komentirajući upit u vezi sa dinamikom aktivnosti na uspostavi posebnog odjela Federalnog tužiteljstva, koji je u javnosti percipiran kao neka vrsta federalnog USKOK-a, Knežević je kazao da je ovo tužiteljstvo već poduzelo sve neophodne korake na planu njegove uspostave, počevši od utvrđivanja novog Pravilnika o unutarnjoj organizaciji, pa do određenih aktivnosti na kadrovskoj popuni i stvaranju odgovarajuće infrastrukture.

Precizirao je u vezi s tim da je VSTVBiH po prijedlogu Federalnog tužiteljstva već donijelo odluku o proširenju sistematizacije za još deset tužitelja koji će biti u sastavu novouspostavljenog odjela, te će se po dobijanju garancija Vlade FBiH za osiguranje dostatnih sredstava pokrenuti procedura njihovog imenovanja.

Uporedo s tim bi Agencija za državnu službu pokrenula proceduru za prijem novih državnih službenika i namještenika, odnosno uposlenika posebnog odjela, a što podrazumijeva ukupno 20 do 25 novih djelatnika Federalnog tužiteljstva, uključujući i spomenutih deset tužitelja.

Knežević navodi da se radi o istražiteljima, stručnjacima ekonomske i informatičke struke, i drugom administrativnom osoblju, koji će biti angažirani su sklopu posebnog odjela.

Trenutno u sklopu "redovnog" sastava Federalnog tužiteljstva participira 26 uposlenika, pa iz rečenog proističe da će se ukupan broj uposlenika ovog tužiteljstva po ustanovljenju njegovog posebnog odjela gotovo udvostručiti.

Dodao je da je bolje da se ti rokovi pomjere, nego pustiti da se zakon primijenjuje, a da pritom nisu stvoreni svi prethodni uvjeti, "jer bi formalistički pristup na tom planu i izostanak očekivanih rezultata doveli do nezadovoljstva javnosti, bez šansi za objektivno sagledvanje stvarnih uzroka".

Na upit o tome kada bi posebni odjel Federalnog tužiteljstva mogao profunkcionirati, glavni federalni tužitelj navodi da bi formalno-pravno to trebalo uslijediti već 1. veljače, izražavajući, istovremeno, sumnju da će se to zaista i dogoditi.

Odgovarajući na upit u kojoj mjeri iskustva hrvatskog USKOK-a mogu biti aplicirana u našim uvjetima, Knežević je odgovorio potvrdno, uz opasku da će u dogledno vrijeme biti ostvareni odgovarajući kontakti na tom planu, naročito kada posebni odjel Federalnog tužiteljstva počne raditi, budući da će određene istrage, s obzirom na karakter organiziranog kriminala koji ne poznaje granice, biti proširene i na zemalje iz okruženja.

Glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević je na kraju razgovora za Agenciju Fena zaključio da će uz stvaranje spomenutih uvjeta i otklanjanje subjektivnih slabosti biti neophodno angažirati se na kadrovskoj popuni, što je potvrđeno i analizom VSTVBiH-a koja je pokazala da u žpanijskim tužiteljstvima nedostaju još 33 tužitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close