Hercegbosanska županija

Kazne za paljenje na otvorenom od 500 do 10.000 KM

Vijesti / Flash | 01. 08. 2017. u 10:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik stožera Civilne zaštite Hercegbosanske županije Ivan Jozić donio je Zaključak kojim se zabranjuje uništavanje suhe trave, korova, raslinja i strništa paljenjem vatre na otvorenim prostorima, poljoprivrednom zemljištu, pašnjacima i izletištima.

To se odnosi na vrijeme sazrijevanja i žetve žitarica i drugih poljoprivrednih kultura, odnosno usjeva, dok radovi u žetvi i sakupljanju ne završe ili dok ne prestane primjena ovog Zaključka, kojim su općine HBŽ-a dužne osigurati pojačano dežurstvo i motriteljsko - dojavnu službu.

Također, iz stožera su uputili zabranu paljenja biljnih ostataka u usjevima nakon žetve i prikupljanja drugih poljoprivrednih kultura, paljenja trave i korova uz javne prometnice te loženja vatre i spaljivanje noću na otvorenom prostoru i po vjetrovitom vremenu.

Prekršitelj zabrane, prema Zaključku, sankcionirat će se shodno važećim propisima, i to novčanom kaznom od 500 do 1500 maraka za fizičke osobe, od 500 do 2000 maraka za odgovorne osobe u pravnoj osobi, te od 5000 do 10 000 maraka za pravne osobe.

Nadzor nad provedbom Zaključka vršit će Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, mjerodavne inspekcijske i općinske službe.

Kopirati
Drag cursor here to close