Pregled tjedna

Kod Skake na sunećenju...

Vijesti / Flash | 12. 04. 2015. u 15:35 Nađa DIKLIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Katolici u BiH proslavljaju Uskrs, farbaju jaja, daruju mlađe, djecu posebice, slave pobjedu života nad smrću, pokušavajući da barem taj dan ne razmišljaju o svom financijskom stanju koje ne na rubu egzistencije, koje im ne ostavlja prostora za normalan i dostojanstven život, država jasno pokazuje da ne mari za njih. Ali, na taj dio smo već navikli.

Sarajevo danas obilježava prve žrtve proteklog rata u BiH. Olga Sučić i Suada Delberović, po imenu i prezimenu bosanske Hrvatica i Bošnjakinja, ubijene su na današnji dan na prosvjedima za mir. Možda i najvjerojatnije se nisu ni znale. Ne, nije bitno što su bile. Hrvatica, Bošnjakinja, Srpkinja... Bile su žrtve, bile su borci i bile su ljudi. U vremenu kada je parola "Bitno je biti..." najbitnija, podjele koje nisu bile velike kao sada, ni u travnju 1992. godine, sada su nas konačno podijelile. Nacionalno, vjerski i na one koji imaju kruha i one koji imaju milijarde... Da li će ovaj narod kolektivno uskrsnuti i pobijediti on što nas vuče u još jedan ponor beznađa i nebivstvovanja?

Ponedjeljak

Kadar SDA, Abdulah Skaka izjavio, parafrizirat ću: da njemu kao pripadniku jedne od najstarijih sarajevskih čuvenih porodica, po imenu i zanatu, pripada neka funkcija. Lijepo. Zaboravio je samo da je prošlo vrijeme "nasljeđivanja funkcija", te da je njegova obitelj poznata samo po onom sarajevskom: Vodit ću te kod Skake na sunećenje...

Utorak

Gledam Francusku i razmišljam što je demokracija i gdje smo mi su svemu tome, u toj Europi kojoj težimo.

Marrie le Penn, javno se usprotivila ocu, francuskom desničaru Jeannu Marrie le Pennu i njegovoj kandidaturi za izbore u prosincu. Smatra da njegova politika i njegove izjave nisu prikladne, kao ona: Krematoriji u Drugom svjetskom ratu bili su "detalj". Šta bi na ovo rekao Skaka?

Danas je, također Svjetski dan zdravlja. Sjetili ga se u državi u kojoj zdravstveni radnici nemaju zdravstveno osiguranje i gdje se ljekovi za smirenje propisuju kao nekada što se davao "Andol" na blagajni, uz ono- ponesi kući, nemam sitno, zatrebat će. I zatrebalo je. Jedina stavka u proračunu RS koja se iz godine u godinu povećava u zdravstvenom sektoru jeste ona za "Bensedin", lijek za smirenje. Po, otprilike dva i pol milijuna maraka na godinu. Koliko smo bolesni, zapitamo li se?

Srijeda

Počeo politički proces Milorad Dodik vs . Mladen Bosić. Uvečer sarajevski portal Klix objavljuje Bosićeve "spektakularne dokaze" o kriminalu Milorada Dodika. Tri strane o švercu nafte za vrijeme rata. Pa, nije da se hvalim, objavila sam ja 56 strana ratne dokumentacije iz tog razdoblja. Svi koji žele, mogu otići na moj portal i skinuti dokumentaciju ili to uraditi kod srbijanskih Anonymousa ili srbijanskog ogranka WikiLeaksa. Daleko od želje da sebi pridam značaj, nije mi jasno da Bosić ima samo TO?

Imam prijatelja, kolegu, koji privatno voli SDS. I ćasakajući neobvezno samo reče: Ja bih u zakon ugradio da Mladen Bosić postane doživotni predsjednik SDS-a i vječno carevao kao Milorad Dodik. Point.

Četvrtak

Danas bih bila svatko, osim Marka Pavića predsjednika DNS-a, sitne, minorne stranke u RS na državnoj razini, ali uvijek blizu vlasti. Zna Pavić kako od Dodika uzeti šta mu treba i to znanje obilato koristi. Zna i prikriti ratnu prošlost u Prijedoru čiji je gradonačelnik, gradu u kojem je najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

No večeras je na BNTV pokušavao obraniti stajalište prema kojem u Vladi RS, u kojoj su i njegovi kadrovi od 2006. godine, nema nikakvog kriminala.

E, za to vrijeme je njegov ministar i potpredsjednik stranke, Nedeljko Čubrilović, kao ministar prometa i komunikacija popisao ugovore vrijedne milijarde maraka zidajući "Čardak ni na nebu ni na zemlji", "Kulu na Bojani" i ostale neimarske poduhvate po kojima je kilometar autoputa po 20 milijuna maraka. Najskuplji u Europi.

Sasvim slučajno, imam susjedu katolkinju, banjalučka obitelj koja nastoji vratiti imovnu otetu nacionalizacijom. Ne uspijeva. Jer je upravo Čubrilović, već uzeo tu imovinu u centru grada i sazidao stambenu zgradu. Gledam i ne vjerujem. Vještina laganja je usavršena do krajnjih granica, a Pavić ne trepće ni kada ga bivši članovi zovu da kažu da su napustili stranku zbog kriminala. Ili je i on na onim "subvencioniranim" Bensedinima ili ni trun srama više nije ostao...

Petak

SNSD opet napisao Rezoluciju. Sada čuvaju Dayton kao "temelj opstojnosti samostalnosti RS". Ili svako polupismen može napisati rezoluciju ili Nebojša Radmanović, bivši čan Predsjedništva BiH koji je izjavio ovo o opstojnosti RS i njezine samostalnosti ne zna Ustav države BiH.

Subota

Fadil Novalić i Željka Cvijanović, premijer i premijerka dva entiteta sastali se da razgovaraju o "zajedničkom nastupu" pred MMF-om.

Slika govori više o tisuću riječi. Kafana krajputašica, bijeli uštirkani stolnjak, roza zavjese... Motel "Integre inženjeringa" kod Doboja. Sada barem znamo gdje nam se vodi politika, mada smo ovo znali i ranije.

Nedjelja

Opet Vaskrs. Još jedan. I opet slavlje, darivanje... U međuvremenu, stiže vijest iz Mostara - dvoje djece oboljelo od meninigitisa.
Nadati se da će se dragi Bog smilovati, te ozdravit ovu djecu, kada je nama mozak već odavno čipiran, isprogramiran, a softver zastario.

Hristos Vaskrse, svim pravoslavcima. 

Kopirati
Drag cursor here to close