It's Okay

Konašenkov: Udaljenost između putničkog zrakoplova i našeg lovca bila je veća od 70 kilometara

Vijesti / Flash | 14. 12. 2014. u 11:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane je u nedjelju negiralo izvještaj švedske vojske u kojem se navodi da je zamalo došlo do sudara između ruske vojne letjelice i putničkog zrakoplova iznad Švedske.

Rusko ministarstvo nije negiralo da se njihova letjelica nalazila u tom zračnom prostoru u petak, ali navodi da nije bila u blizini spornog prostora u petak nego na sigurnoj udaljenosti od 70 kilometara od putanje leta.

Incident se dogodio usred rastuće zabrinutosti u baltičkoj regiji zbog znakova sve agresivnijeg ponašanja Rusije, uključujući ulazak ruskih letjelica u zračni prostor susjednih zemalja, podsjeća AFP.

"Nije bilo uvjeta za sudar letjelica u vezi s letom u petak, 12. prosinca u međunarodnog zračnom prostoru iznad Baltičkog mora", izjavio je glasnogovornik ministarstva odbrane Igor Konašenkov za novinsku agenciju TASS.

"Udaljenost od putanje leta putničkog zrakoplova, koji je uzletio u Kopenhagenu, bila je veća od 70 kilometara", dodao je on.

Glasnogovornik je potvrdio priopćenje švedskog ministarstva obrane da je ruska letjelica bila u zraku bez uređaja za elektronsku identifikaciju, koji se naziva transponder, a koji bi omogućio radaru putničkog zrakoplova da zapazi letjelicu.

Švedski ministar odbrane Peter Hultqvist opisao je letenje bez transpondera "neodgovornim".

Međutim, ruski vojni dužnosnici su odgovorili kazavši da NATO-ovi vojni zrakoplovi "uvijek drže isključen transponder" kada lete u zračnom prostoru u blizini ruske granice.

"To ne znači da ih mi ne vidimo", dodao je ruski glasnogovornik.

Kopirati
Drag cursor here to close