Izvještaj

Konjic: Klizište prekinulo promet, presjeklo rijeku i pravi umjetno jezero

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovačko-neretvanske županije na lokalitetu Jezerine došlo je do aktiviranja klizišta koje je prekinulo putnu komunikaciju na regionalnom putu Konjic - Butrović Polje i zapriječilo rijeku Kraljuščicu, te stvorilo vještačku akumulaciju.

''Ukoliko klizište i dalje bude aktivno, postoji rizik da se napravi još veća akumulacija i tako poplavi kuće koje se nalaze u blizini rijeke Kraljuščice'', navodi se u izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Površina klizišta je oko 1.000 x 500 metara. Općinska služba civilne zaštite uputila je Federalnom geološkom zavodu zahtjev da izvrše snimanje klizišta i daju konkretne preporuke za njegovu sanaciju.

U kanjonu rijeke Bregave, ispod sela Prenj, još je poplavljen oko jedan ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 7.00 sati iznosio je 310 cm (jučer 315 cm), dok su redovne mjere za obranu od poplava 280 cm.

Na području Tuzlanske županije, Općina Gradačac, tijekom protekla 24 sata prijavljeno aktiviranje jednog klizišta na poljoprivrednom zemljištu na području MZ Međiđa Donja. Nema ugroženih objekata.

OSCZ Srebrenik je u ponedjeljak zaprimila dojavu o aktiviranju klizišta na području naselja Gornji Hrgovi. Klizište je ukupne površine oko 80 duluma i ugrožava jedan stambeni objekt.

Na području općine Kalesija u naselju Zukići obavljena je evakuacija jedne starije osobe iz kuće koju je ugrozilo klizište koje se aktiviralo prije par dana. Ta osoba je smještena kod komšija u obližnjem stambenom objektu.

U vezi s vodostajem rijeka, u izvještaju se navodi da je vodostaj Save u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati iznosila je - Bosanski Brod 409 cm (pripremno stanje), a juče 443 cm; Bosanski Šamac 283 cm (normalno stanje), juče 322 cm; Orašje 546 cm (pripremno stanje), a jučer 584 cm.

Na području Tuzlanske županije vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 198,64 m.n.m. Točka preljeva je 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje jučer u 7.00, nivo je niži za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,4 m3/s.

U izvještaju se dodaje da je na području Unsko-sanskog kantona (Velika Kladuša) 10 kV dalekovod Vidovska bez napona od 19.30 sati zbog kvara. Dio 10 kV dalekovoda Todorovo u prekidu od 00.57 sati.
Na području općine Bosanska Krupa dio 10 kV dalekovoda Otoka-Centar u prekidu je od 17.00 sati zbog kvara. Ostali kvarovi na visokonaponskoj elektromreži, uzrokovani obilnim snježnim padavinama iz proteklih dana, su otklonjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close