Prema tajniku Doma

Konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH početkom sljedećeg tjedna?

Vijesti / Flash | 25. 12. 2014. u 13:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postoji vjerovatnoća da će početkom idućeg tjedna biti održana konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon listopadskih izbora'', izjavio je tajnik Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

On ipak ne želi i tvrditi da će se ovaj značajni korak u konstituiranju nove federalne vlasti dogoditi u navedenom razdoblju.

Po njegovim saznanjima, u strankama pobjednicama postoji takvo opredjeljenje, a manje-više se, kaže, ispunjavaju uvjeti i što se tiče konstituiranja županijskih skupština, iz kojih inače dolaze izaslanici za ovu federalnu parlamentarnu razinu.

Za razliku od Doma naroda, čije konstituranje prate teškoće najviše zbog zastoja u formiranju nekih županijskih skupština u FBiH, u dvodomnom Federalnom parlamentu je Predstavnički dom konstituiran 2. prosinca za naredni četvorogodišnji mandat.

Tada je za predsjedavajućeg Doma imenovan Edin Mušić, Bošnjak po nacionalnosti, iz Stranke demokratske akcije.

Potpredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda je Marinko Čavara, kandidiran iz koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, dok je Demokratska fronta kandidirala Sašu Mitrovića, drugog potpredsjedavajućeg, Srbina po nacionalnosti.

Stranačka pripadnost članova novog rukovodstva govori i o sastavu nove parlamentarne većine.

Značaj uspostave nove zakonodavne vlasti ne treba posebno naglašavati jer bez nje ne može biti formirana ni nova entitetska vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close