Reagiranje

SDA Mostar o Mevlani: Kordić ni nakon četiri godine ne poznaje svoje nadležnosti

Mostarska SDA tvrdi i kako je u svom istupu Kordić, još jednom targetirao Muftiju mostarskog, te ga optužio za podizanje vjerskih i nacionalnih tenzija u Mostaru.
Vijesti / Flash | 12. 07. 2024. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom posljednjeg medijskog istupa gradonačelnika Mostara Marija Kordića u vezi izgradnje centra Mevlana, Gradska organizacija SDA Mostar reagirala je u petak priopćenjem za javnost.

Ovim, kako navode - žele skrnuti pozornost da još uvijek aktualni gradonačelnik Grada Mostara i kandidat za budućeg, ''ni nakon skoro punog mandata, nažalost, nije shvatio da pozicija gradonačelnika podrazumijeva ravnomjerno predstavljanje i zastupanje interesa svih građana i cijelog grada, a ne ekskluzivno jednog naroda ili jednog zamišljenog dijela grada.''

Gradonačelnik ne poznaje vlastite nadležnosti

Mostarska SDA tvrdi i kako je u svom istupu Kordić, još jednom targetirao Muftiju mostarskog, te ga optužio za podizanje vjerskih i nacionalnih tenzija u Mostaru.

''Govoreći o središnjoj zoni Grada Mostara, gradonačelnik je proizvoljno i ničim izazvan, izjavio da se 'Mevlana ni u kom slučaju neće graditi na onom području…' pojašnjavajući da spomenuti lokalitet nije predviđen za izgradnju objekata takve vrste. Ne želimo vjerovati da gradonačelnik, ni nakon skoro četiri godine mandata, ne poznaje vlastite nadležnosti i procedure donošenja odluka. Podsjećamo njega i cjelokupnu javnost da je Gradsko vijeće Grada Mostara svojom odlukom obvezalo gradonačelnika da putem međunarodnog javnog poziva pribavi Regulacioni plan za središnju zonu, koji će definirati namjenu navedenog prostora'', priopćio je u petak Gradski odbor SDA Mostar.

Naglašavaju i kako kako zadnju riječ o namjeni prostora daje Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo građana, a ne gradonačelnik samovoljno te pozivaju gradonačelnika da se vrati u okvire svojih nadležnosti i sprovede odluke Gradskog vijeća, umjesto kako navode ''ignoriranja istih.''

''Imajući u vidu sve navedeno, još jednom naglašavamo potrebu jedinstvenog djelovanja i nastupa svih onih koji žele da na čelu Mostara bude osoba koja će zastupati interese svih građana i cijelog grada.

Gradska organizacija SDA Mostar još jednom nedvosmisleno izražava svoju punu podršku legitimnim zahtjevima Islamske zajednice i Muftije mostarskog Salema ef. Dedovića u pogledu izgradnje interkulturnog centra 'Mevlana''', stoji na kraju.

Muftijstvo: Neće Kordić odlučivati o mjeri prava muslimana Bošnjaka

Podsjećamo, Muftijstvo mostarsko reagiralo je na "javno izrečene stavove gradonačelnika Kordića u vezi budućnosti multietničkog Mostara jasno poručujući da on nije osoba koja će odlučivati o mjeri prava muslimana Bošnjaka u ovom gradu".

Kako je prenijela MINA, iz Muftijstva su podsjetili gradonačelnika Kordića na povijest Mostara koju Kordić "uporno negira".

"Nažalost, sudeći prema posljednjim javnim istupima aktualnog mostarskog gradonačelnika, za Marija Kordića, izgleda, ne postoji Mostar prije 1993. godine. Zato po njemu u Mostaru nema mjesta ni za Lakišića harem, ni za harem Kantarevac, kao ni za sve druge vakufske lokalitete koji svjedoče o nekadašnjem Mostaru, a nalaze se zapadno od rijeke Neretve", stoji u priopćenju Muftijstva mostarskog.

Kordiću zamjeraju i što je za zahtjev Islamske zajednice u Mostaru o izgradnji zgrade Interkulturnog centra 'Mevlana' na sjednici Gradskog vijeća rekao da sadrži "masu neistina, laži, podmetanja, podvala i gluposti".

"Očigledno je da hrvatska politika u Mostaru ne želi donijeti Regulacijski plan jer bi u njemu svoje mjesto morao naći i Interkulturni centar 'Mevlana', kao što svima postaje jasno da je jedini uvjet koji 'Mevlana' ne ispunjava što u svom nazivu ne nosi prefiks hrvatski".

Kopirati
Drag cursor here to close