Oštra prozivka gradonačelniku

Muftijstvo mostarsko: Mevlana će se graditi

Muftijstvo mostarsko istaknulo je kako je jedini uvjet koji 'Mevlana' ne ispunjava to što u svom nazivu ne nosi prefiks hrvatski, poručivši da će se Mevlana graditi.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2024. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nažalost, sudeći prema posljednjim javnim istupima aktualnog mostarskog gradonačelnika, za Marija Kordića, izgleda, ne postoji Mostar prije 1993. godine", stoji u reakciji Muftijstva mostarskog na intervju gradonačelnika Mostara Marija Kordića za RTV HB.

"Kristalno jasno"

Muftijstvo mostarsko reagiralo je na "javno izrečene stavove gradonačelnika Kordića u vezi budućnosti multietničkog Mostara jasno poručujući da on nije osoba koja će odlučivati o mjeri prava muslimana Bošnjaka u ovom gradu".

Kako prenosi MINA, iz Muftijstva su podsjetili gradonačelnika Kordića na povijest Mostara koju Kordić "uporno negira".

"Nažalost, sudeći prema posljednjim javnim istupima aktualnog mostarskog gradonačelnika, za Marija Kordića, izgleda, ne postoji Mostar prije 1993. godine. Zato po njemu u Mostaru nema mjesta ni za Lakišića harem, ni za harem Kantarevac, kao ni za sve druge vakufske lokalitete koji svjedoče o nekadašnjem Mostaru, a nalaze se zapadno od rijeke Neretve", stoji u priopćenju Muftijstva mostarskog.

Dodali su kako gradonačelnik Kordić želi uvjeriti javnost kako se "Lakišića harem ne može ni u kakvom kontekstu dovesti u vezu sa Islamskom zajednicom".

"Svim dobronamjernim ljudima je kristalno jasno da preostali sakralni prostor vakufskog lokaliteta Lakišića harema, koji je nekada zauzimao površinu od 19 duluma, po svim civilizacijskim načelima i pravilima mora biti vraćen Islamskoj zajednici. Nažalost, činjenica je da svih ovih godina ni skeletni ostaci nisu bili prepreka projektima hegemonije, zatiranja povijesti i ovladavanja Centralnom zonom Grada Mostara", navode u priopćenju.

Prefiks hrvatski

Kordiću zamjeraju i što je za zahtjev Islamske zajednice u Mostaru o izgradnji zgrade Interkulturnog centra 'Mevlana' na sjednici Gradskog vijeća rekao da sadrži "masu neistina, laži, podmetanja, podvala i gluposti".

"Za njega je 'glupost' inicijativa da se zahtjev Islamske zajednice proslijedi Povjerenstvu za davanje stručne ocjene na postupanje zbog nepostojanja Regulacijskog plana (kao što je to ranije više puta učinjeno) nakon što je, u potpunosti, kao gradonačelnik, izvršni organ, ignorirao Odluku o pristupanju izradi Regulacijskog plana Centar i Gradsko područje Grad Broj: 01-02-1020/23, koju je Gradsko vijeće grada Mostara usvojilo 31. kolovoza prošle godine, a kojom je rok za izradu Regulacijskog plana bio 31. svibnja 2024. godine", istaknuli su iz Muftijstva mostarskog te dodali:

"Očigledno je da hrvatska politika u Mostaru ne želi donijeti Regulacijski plan jer bi u njemu svoje mjesto morao naći i Interkulturni centar 'Mevlana', kao što svima postaje jasno da je jedini uvjet koji 'Mevlana' ne ispunjava što u svom nazivu ne nosi prefiks hrvatski".

Knjiga na engleskom jeziku

Poručili su i kako će izgradnjom ovog centra "sačuvati interkulturalni i multietnički karakter grada, kakav je oduvijek bio, na dobrobit svih građana Mostara".

"Pomno ćemo pratiti, a i pozivamo cjelokupnu javnost, da prati sudski proces u okviru kojeg bi se konačno, u pravnim okvirima, trebalo osvijetliti pitanje nelegalne gradnje u Centralnoj zoni Mostara, zaključeni famozni 'Ugovor o ortakluku' između tada već nepostojeće (Hrvatske) Općine Mostar s pečatom HR HB i Hrvatskog narodnog Kazališta, suprotno Ustavu FBIH, Rimskom sporazumu i Prijelaznom statutu Grada Mostara iz veljače 1996. godine. Očekujemo da će se razotkriti brojne dokumentirane nezakonite radnje, koje je aktualni gradonačelnik pokušao sakriti postavljanjem svog urbanističko-građevinskog inspektora", navodi se.

Iz Muftijstva mostarskog su najavili i kako ubrzo izlazi nova knjiga o Lakišića haremu i Interkulturnom centru 'Mevlana' na engleskom jeziku kako bi "međunarodni prijatelji i cjelokupna svjetska javnost bila detaljno upoznata o diskriminaciji Islamske zajednice u Gradu Mostaru".

"'Mevlana' će se sasvim sigurno graditi i izroniti za one koji ga vole, a mnogo je takvih dobronamjernih građana svih nacionalnosti u Mostaru. Neće Mario Kordić odlučivati o mjeri naših prava u ovom Gradu i samostalno procjenjivati što je dovoljno muslimanima Bošnjacima - građanima uvijek otvorenog Mostara", zaključili su iz Muftijstva mostarskog.

Podsjetimo, na predstavljanju Koalicije za predstojeće izbore predvođene SDA poručeno je kako će prioritet njihova programa biti poštivanje zahtjeva vjerskih zajednica, a samim time, i izgradnje centra 'Mevlana'. 

Kordić: 'Mevlana' će dobiti potporu kada...

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u četvrtak je bio gost Dnevnika RTV HB.

Kordić se tada osvrnuo na tvrdnju kako se u "zadnje vrijeme iz određenih se krugova pokušava plasirati narativ da su Bošnjaci u Mostaru građani drugog reda".

"Teza da bi se netko trebao osjećati građaninom drugoga reda nije točna niti je moguća," kazao je Kordić, dodajući da misli da se kroz posljednje četiri godine vrlo jasno komuniciraju poruke da onaj tko je dobronamjeran i kome je stalo do Mostara, dobrodošao.

Govorio je Kordić i o izgradnji Interkulturalnog centra 'Mevlana'.

"'Mevlana' se ni u kom slučaju neće graditi na onom području jer se radi o gradskom zemljištu koje se ni u kakvom kontekstu ne može dovesti u vezu s Islamskom zajednicom," kazao je tada Kordić, pojašnjavajući da spomenuti lokalitet nije predviđen za izgradnju objekata takve vrste.

Dodao je i kako on nema ništa protiv izgradnje Interkulturanog centra 'Mevlana', ali ne na tom lokalitetu.

"Moraju se poštovati zakoni ove države, uredbe i odluke koje donosi Grad Mostar. Zna se gdje se što može graditi i kako se može graditi", istaknuo je Kordić, pojašnjavajući da će 'Mevlana' dobiti potporu gradske uprave onoga trenutka kada formalno-pravni uvjeti budu zadovoljeni.

"Mislim da u Gradu Mostaru ima dovoljno lokaliteta gdje se takvi objekti mogu graditi i sigurno će s moje strane imati potporu", zaključio je Kordić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close