Napredak

Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 06:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo je u utorak u Strasbourgu potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što je prvi dokument kojeg je Kosovo potpisalo s Europskom unijom.

Sporazum su, prenosi Al Jazeera, potpisali šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini i tajnik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn te kosovski premijer Isa Mustafa.

Potpisivanje sporazuma umnogome je prošlo ''ispor radara'' jer pet zemalja članica EU-a ne priznaju Kosovo, objavila Al Jazeera.

Ministar za europske integracije Kosova Bekim Collaku naveo je kako je riječ o vrlo važnom sporazumu za Kosovo.

"Bez obzira na različita mišljenja pojedinih zemalja članica kada je riječ o službenom priznavanju Republike Kosovo, ipak se svih 28 zemalja Europske unije složilo i dozvolilo Europskoj uniji potpisati ovaj ugovor s Kosovom. To znači da su u potpunosti razumjeli kako je jedini način za jačanje mira, stabilnosti i suradnje na Zapadnom Balkanu dozvoliti Kosovu kretanje putem istinskih europskih integracija. Dakle, dugujemo zahvalnost za pet zemalja koje ne priznaju Kosovo što podržavaju naš europski put. Građani Kosova cijene to što te zemlje čine za nas", rekao je Collaku.

Naglasio je kako je Kosovo spremno preuzeti sve obveze i provesti reforme za ispunjenje kriterija za članstvo u EU.

Ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci na Facebooku je napisao kako Kosovo čini najvažniji korak prema članstvu u Europskoj uniji.

''Potpisivanje SSP-a je dokaz uspjeha Kosova i naše posvec´enosti europskim vrijednostima. Ovaj ugovorni sporazum sadrži obostrane obveze: posvec´enost Kosova reformama i pomoć EU-a u tom procesu, sve do ispunjenja europske perspektive", napisao je.

Kosova sot po bn hapin m t rndsishm drejt antarsimit n Bashkimin Evropian. Nnshkrimi i MSA-s sht nj dshmi...

Posted by Hashim Thaçi on Tuesday, October 27, 2015

Kosovo je, podsjeća Al Jazzera, posljednja zemlja u okviru zemalja Zapadnog Balkana s "EU perspektivom" koja potpisuje SSP.

Također, Kosovo je jedina zemlja koja je SSP potpisala nakon što je stupio na snagu Lisabonski ugovor, prema kojem EU ima pravo potpisivati ugovore sa zemljama i organizacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close