Inače?

Lideri moraju staviti neopoziv potpis na obećanje

Vijesti / Flash | 15. 12. 2014. u 08:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefovi diplomacija Europske unije će zatražiti od političkih vođa u Bosni i Hercegovini da se potpisanim dogovorom obvežu na provođenje reformi, a posebno na poboljšanju ekonomske i socijalne situacije.

Kako je objavila Federalna televizija, neimenovani visoki europski dužnosnici pojedinim medijima su rekli kako se, u okviru "novog pristupa" u odnosima Europska unija – Bosna i Hercegovina, očekuje da ministri vanjskih poslova članica Unije usvoje zaključke s ciljem da se BiH izvuče iz zastoja u reformama, funkcioniranju državnih struktura i omogući stupanje na snagu sporazuma o pridruživanju EU-BiH.

Time će i formalno britansko-njemačka inicijativa za BiH postati europska, a na zasjedanju će izvještaj o nedavnim razgovorima u Sarajevu s političkim vođama BiH podnijeti šefica europske diplomacije Federica Mogherini, i tajnik za proširenje Johannes Hahn.

Time neće biti izmijenjeni uvjeti za priključivanje naše zemlje Uniji, uključujući provedbu presude Sejdić-Finci, koja će biti ostavljena za kasnije rješavanje, dok bi se naglasak stavio na ekonomsko-socijalni oporavak i reforme, te zajednički koordinacijski mehanizam za europske reforme.

Stoga će Vijeće ministara Europske unije pozvati visoku predstavnicu Mogherini i tajnika Hahna da osiguraju pouzdanu i neopozivu potpisanu obvezu za provođenje reformi od strane bosanskohercegovačkih lidera, navodi se u službenom pripremnom dokumentu za zasjedanje koje će biti održano danas.

''Tek kada ta obveza bude potpisana, odlučit će se o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine'', navela je Federalna televizija.

Podsjećamo, u intervjuu za Bljesak.info Renzo Daviddi, zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH rekao je kako je za sada nejasno hoće li postojati kazne za potpisnike ukoliko se potpisan ne ostvari.

Na pitanje postoji li način da se sankcioniraju neodgovorni lideri, čak i ako potpišu obećanje o ispunjenju obveza, Daviddi je rekao kako, bilo da je riječ o dužnosnicima ili ne, svatko treba poštovati ono što je potpisao.

''Vrlo je važno da nakon nedavnih izbora Bosna i Hercegovina ne ostane u zastoju. Nije korisno sada govoriti o „sankcijama“. U ovom trenutku je potreban novi duh za učinkovitu provedbu reformi, koje su ključne ne samo na putu zemlje u EU, već i radi značajnih poboljšanja života građana. Mislim da se trebamo usmjeriti na ono što želimo postići i uskladiti naše napore kako doći do tog cilja'', rekao je u intervjuu za Bljesak.info Daviddi.

Kopirati
Drag cursor here to close