Vojska i vodeni topovi

Mađarska od ponoći zatvorila granicu s Hrvatskom; Obustavljen željeznički promet Slovenija-Hrvatska

Vijesti / Flash | 16. 10. 2015. u 22:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska je od ponoći s petka na subotu zatvorila granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val, te će postrožiti režim na službenim graničnim prijelazima, najavio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.


Kako javljaju mađarski mediji moguće je da na granici dođe do tenzija. Granice će čuvati vojnici, ali i vodeni topovi, prenosi Index. Szijjarto je kazao da se čelnici EU-a nisu uspjeli dogovoriti o zajedničkim snagama koje bi zaštitile grčke granice. Jasno je da Mađarska mora zaštititi vanjske granice schengenske zone.

"Službeni granični prijelazi nastavit će funkcionirati ali uz strože kontrole", dodao je Szijjarto.


Naglasio je da je Mađarska o svojoj odluci informirala Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Njemačku. Kazao je da će migranti moći podnijeti zahtjev za azil u dvije tranzitne zone koje će biti uspostavljene na granici s Hrvatskom te da će prijelaz granice biti moguć samo na službenim graničnim prijelazima.

Predstojnik ureda mađarskog premijera Janos Lazar rekao je novinarima u četvrtak da je mađarska ograda prema Hrvatskoj dovršena i da su vojska i policija sposobne zatvoriti granicu čim se takva odluka donese.

Kroz Mađarsku je do sada prošlo više od 378.000 migranata, kazao je on, a po njegovoj procjeni do kraja godine bi na mađarsku granicu moglo stići ukupno 600 do 700 tisuća ljudi.

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 183.564 migranata, tijekom četvrtka više od pet tisuća, a od ponoći do 9 sati u petak gotovo 2.500, objavio je MUP.

Slovenačke željeznice su po nalogu državnih organa prekinule putnički željeznički promet sa Hrvatskom, pred najavljeno zatvaranje mađarsko-hrvatske granice. U priopćenju kompanija "Slovenske željeznice" navodi da se ne zna koliko će dugo ta mjera biti na snazi.

Umjesto međunarodnih vlakova putnike će prevoziti autobusi, a otkazani su svi prekogranični vlakovi, navode iz "Željeznica Hrvatske", prenosi "Večernji list". Slovenija će dodatnim policijskim snagama pojačati kontrolu na svojim granicama, prenosi slovenačko 'Delo'.

Kopirati
Drag cursor here to close