Svjedočenja

Maltretiranja i ponižavanja u Prozoru

Vijesti / Flash | 11. 12. 2014. u 17:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH je ispričao kako ga je optuženi Nikola Marić udarao u Vatrogasnom domu. Svjedok Ibro Lapo je kazao da je nakon zarobljavanja na području Prozora odveden do Vatrogasnog doma, gdje je vidio optuženog. "Trojica vojnika koja su bila ispred mene, ušla su u jednu prostoriju. Kad sam se ja pomolio na vratima, gospodin Nikola Marić je rekao: 'E, ti mi trebaš'", ispričao je svjedok.

On je dodao kako je Marića znao od prije rata, te da su malo prije zarobljavanja pili kavu u svjedokovoj kući. Lapo se prisjetio da je tom prilikom Mariću kazao da ne bi trebao nositi slovo 'U' na kapi. "Marić me uveo u prostoriju i pitao sjećam li se kad sam mu rekao da skine 'U'. Rekao sam da se sjećam, i on me je udario. Uzeo je letvu i – preko leđa. Onda sam pao", ispričao je on.

Nikola Marić zvani Nidžo optužen je da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od studenog 1992. do listopada 1993. na području Prozora sudjelovao u ubojstvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima. Svjedok Lapo je naveo da ga je Marić udario i prilikom ispitivanja u Vatrogasnom domu. Pokazao je ozljedu na glavi, rekavši da ne zna tko mu je nanio, ali da je nastala tijekom zarobljeništva.

Svjedoci Edin Begluk i Edin Šojić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), ispričali su da su u ožujku 1993. godine zarobljeni i odvedeni u Vatrogasni dom. Kazali su da su po dolasku u taj objekat ispitivani. "Onda su tražili sa pišemo izjave. Vidio sam da su moje kolege udarali, malo sam vidio s boka, ali sam više čuo. Na prvim udarcima nije bio tu, a onda kasnije se pojavio Nidžo", rekao je Šojić.

Svjedok Begluk je ispričao da je nakon ispitivanja odveden u prizemlje Doma, gdje je došla grupa ljudi koja je tukla zatvorenike. "Tu je počelo maltretiranje, tu je počelo ponižavanje. Sve ono što nije dostojno čovjeka", kazao je on.

Svjedok je dodao kako ga je tada udarala osoba za koju je od drugih zatvorenika čuo da se zove Nidžo. "Koljenom me je udarao u predjelu pleksusa, dva-tri puta. Pa je tražio nož da me kolje. To sam čuo dok sam bio oboren na podu", rekao je on, dodavši da je Nidžo imao crni šešir i uniformu. Suđenje se nastavlja 18. prosinca, objavio je Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close