Utjecaj izvana

Metrojet: Posada srušenog zrakoplova nije bila u stanju reagirati

Vijesti / Flash | 02. 11. 2015. u 12:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici aviokompanije Metrojet priopćili su u ponedjeljak da je nešto izvan zrakoplova koji je letio za St. Petersburg izazvalo pad na sinajsku pustinju i učinilo je posadu nesposobnom da reagira.

Viktor Yung, generalni direktor Metrojeta, izjavio je da "od trenutka kada su događaji preuzeli tragičnu dimenziju, posada je postala nesposobna da reagira".

Kazao je da "nije bilo nijednog pokušaja da se stupi u kontakt (s kontrolom leta) i "javi o situaciji u zrakoplovu", prenosi AP.

Drugi dužnosnik Metrojeta, Aleksandar Smirnov, odbacio je tehničku grešku ili grešku pilota kao uzrok subotnje nesreće, rekavši da je do toga moralo doći uslijed "vanjskog udarca u zrakoplov".

Dužnosnik u Kairu koji je ranije izvijestio o pozivu pilota za pomoć u ponedjeljak nije odgovarao na pozive za pojašnjenjem svoje izjave.

Sve 224 osobe u zrakoplovu su poginule, od kojih su najvećim dijelom Rusi.

Rusija je objavila kako je prizemljila sve Airbuse A321 Kogalimavije sve dok se ne otkrije uzrok pada zrakoplova.

Zračni prijevoznici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - Emirates, Air Arabia i Flydubai objavili su da neće letjeti nad Sinajem dan nakon što su dva velika europska zračna prijevoznika, Lufthansa i Air France-KLM, najavila da neće više nadlijetati Sinaj.

Pučkov: Crne kutije srušenog aviona u dobrom su stanju

Ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov pregledao je crne kutije iz ruskog zrakoplova koji se u subotu srušio u Egiptu i izjavio je da su u dobrom stanju.

Ruske novinske agencije navele su riječi Pučkova da su ruskim dužnosnicima pokazane crne kutije pronađene na mjestu pada zrakoplova na Sinajskom poluotoku.

Istražitelji su se dosada suzdržavali da navedu uzrok pada zrakoplova, ali je Metrojet, ruska aviokompanija koja je upravljala zrakoplova, u ponedjeljak odbacila tehničku grešku ili grešku pilota kao uzrok nesreće.

Vojni analitičar: Islamska država ne posjeduje projektil koji bi mogao oboriti zrakopolov

Britanski vojni analitičar Paul Beaver kazao je kako je siguran da Islamska država ne posjeduje raketni susttav - kao što je ruski BUK, koji bi mogao pogoditi zrakoplov na visini od 31.000 stopa.

On je izjavio za Associated Press u ponedjeljak da je to "veoma ozbiljan komad opreme, i ne mislim da su oni dostigli takvu sofisticiranost".

Beaver je kazao da takav sustav "zahtijeva masu dobro opremljenih ljudi, integriranu mrežu protuzračne obrane oko njih. Ne možete jednostavno doći u vozilu i ispaliti raketu".

Beaver je također izjavio da je sinajska pustinja dobro nadzirana od obavještajnih agencija, tako da bi svako ispaljivanje projektila bilo primjećeno.

Putin: Pad zrakoplova Metrojeta enormna tragedija

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je pad ruskog zrakoplova u Egiptu kao "enormnu tragediju" i kazao je da su njegove misli s obitelji žrtava.

Putin je u ponedjeljak prvi put javno reagirao na pad zrakoplova aviokompanije Metrojet u subotu na egipatskom Sinajskom poluotoku, 23 minuta nakon što je uzletio iz turističkog mjesta Šarm el Šeik.

Kopirati
Drag cursor here to close