U kontaktu s kliničkim centrima

Ministarstvo zdravstva: Priprema se program za psihološku pomoć osobama koje su preživjele traume

Federalno ministarstvo zdravstva: U stalnom smo kontaktu sa svim kliničkim centrima, u pripremi program za psihološku pomoć osobama koje su preživjele traume
Vijesti / Flash | 05. 10. 2024. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo zdravstva u stalnom je kontaktu s kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te zdravstvenim ustanovama u područjima pogođenim poplavama.

Klinički centri su spremni da prime sve povrijeđene s ugroženih područja, te su osigurane dovoljne količine krvi i cjepiva protiv tetanusa, kao i mobilni timovi koji bi u slučaju potrebe bili poslani na teren u ugrožena područja, saopćeno je iz ovog ministarstva.

''Nijedna zdravstvena ustanova u područjima zahvaćenim katastrofalnim poplavama nije onesposobljena, a zdravstveni sustav trenutno funkcionira i pruža zdravstvene usluge. Federalno ministarstvo zdravstva je, pored zdravstvenih ustanova i institucija, u kontaktu i s drugim nadležnim federalnim službama, a formirana je i koordinacijska grupa koja kontaktira sa zavodima za javno zdravstvo i ustanovama u ugroženim područjima, kao i s Civilnom zaštitom. Također, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom osigurano je jedno terensko vozilo koje će biti upućeno u Jablanicu, prema iskazanim potrebama'', navode iz ministarstva.

U pripremi je i psihosocijalni program za psihološku pomoć osobama koje su preživjele traume.

''Ostvaren je kontakt s međunarodnim organizacijama: Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i UNFPA, koje su spremne pružiti suradnju i potporu sukladno potrebama. U kontaktu smo i s Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo koje je također ponudilo pomoć ako bude potrebe. Federalnog ministra zdravstva dr. Nediljka Rimca kontaktirao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr. Alen Šeranić i ponudio pomoć. Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva danas su na terenu u Jablanici, a u narednim danima obići ćemo i ostale lokacije'', navode iz Federalnog ministarstvo zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close