Jablanica i Konjic

Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a upozorava: Ne koristiti vodu iz slavina dok se ne potvrdi sigurnost

Vodu s česme ne treba piti dok se ne dobiju pouzdani dokazi da je sigurna za konzumaciju. Do tada treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu, kažu iz ZJZ HNŽ.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2024. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon poplava i klizišta na području općine Jablanica i Grada Konjica, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije izdaje sljedeće preporuke za zaštitu zdravlja i sigurnosti stanovništva:

• Vodu s česme ne treba piti dok se ne dobiju pouzdani dokazi da je sigurna za konzumaciju. Do tada treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu.

• Prokuhavanje vode treba vršiti tako da se nakon što proključa, voda pusti da ključa najmanje 5 minuta, kako bi se uništili uzročnici boİesti, a zatim se prohladi i koristi u toku istog dana.

• Ako je voda zagađena kemikalijama, prokuhavanje je neće učiniti prikladnom za piće i takva voda se ne smije koristiti.

• Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje posuđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica.

• Osobna higijena je u kriznim situacijama posebno važna. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu sapuna (prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt s naplavnom ili kanalizacijskom vodom). Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece i starijih osoba.

• Ako dođe do ozljeda, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane s nečistom vodom. Nekada je potreban i dodatni tretman (npr. cijepljenje protiv tetanusa), a liječničku pomoć je obvezno potražiti ako se pojave crvenilo, otok ili gnojni iscjedak na rani.

• Liječničku pomoć treba potražiti i u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proljeva, povišene temperature itd.

• Apeliramo javim preduzećima da osiguraju dovoljan broj cisterni s vodom za piće kako bi stanovniśtvo na ugrożenim podrućijima dobilo higiijenski ispravnu vodu.

Zavod za javno zdravstvo ostaje na raspolaganju za sve dodatne informacije i podršku u vezi s provedbom ovih mjera.

Iz Vodovoda Mostar za Bljesak.info su rekli kako je voda za piće u Mostaru trenutno uredna, te da će na svojim stranicama i priopćenjem obavijestiti javnost ako dođe do promjene.

 

Kopirati
Drag cursor here to close