Domoljubna koalicija

Miro Kovač: HDZ je relativni pobjednik izbora koji će sastaviti novu Vladu

Vijesti / Flash | 09. 11. 2015. u 14:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Miro Kovač ustvrdio je danas u sjedištu stranke kako je HDZ nakon službene objave rezultata od strane Državnog izbornog povjerenstva (DIP) osvojio najveći broj mandata te da je HDZ sa koalicijom dobitnik ovih parlamentarnih izbora, javlja Anadolu Agency (AA).

Kovač je najavio kako će HDZ pregovarati sa strankama koje su izabrane u sastav Sabora za sastavljanje nove Vlade. Poručio je kako nije vrijeme za spekulacije i razgovore o funkcijama, nego o programima.

Kovač je kazao kako je HDZ-ov gospodarski program kvalitetan i kako će on biti platforma za razgovore o programu uz programske prijedloge potencijalnih kandidata.

Izrazio je nadu kako će sa partnerima stvoriti jedinstveni program „koji će pomoći da se Hrvatska izvuče iz teške krize i da se zaustavi odseljavanje mladih iz Republike Hrvatske, a koji će biti baziran na filozofiji zajedništva i konsenzusa, kojih nije bilo u protekle četiri godine“.

Kovač je kazao kako je uspostavljen i kontakt s "Mostom" za moguću koaliciju i kako za HDZ pregovori podrazumijevaju konsenzus, što očekuju i od "Mosta."

''Mi smo uvjereni da ćemo kao relatvni pobjednici vrlo brzo iza sebe imati većinu hrvatskih zastupnika i time opravdati status mandatara za HDZ, Domoljubnu koaliciju i partnere'', rekao je.

Kovač nije želio govoriti o datumima, ali je istaknuo kako su pregovori sa potencijalnim partnerima u tijeku.

Kovač je kazao kako je Drago Prgomet iz Mosta bio zamjenik predsjednika HDZ-a, prije nego je izbačen iz stranke, i kako je to samo prednost za buduću koaliciju HDZ-a i Mosta jer se dobro poznaju sa čelnikom Mosta.

On je izjavio kako su sve veće svjetske agencije prenijele kako je HDZ sa koalicijom pobjednik ovih izbora, te kako je bila očekivana čestitka Aleksandra Vučića kao predstavnika Srbije HDZ-u.

Naglasio je kako će HDZ, kad sastavi Vladu, voditi prema susjedima u EU i u regiji politiku koja je kooperativna, a ne konfrotativna.

Govoreći o hrvatskoj manjini u Vojvodini i Srbiji, Kovač je istaknuo kako će se nova HDZ-ova vlast pobrinuti da oni dobiju svoje predstavnike u Narodnoj skupštini, budući da srpska manjina u Hrvatskoj ima svoje zastupnike u Saboru, istaknuo je.

HDZ i Domoljubna koalicija dobili su 59 mandata, SDP i koalicija Hrvatska raste 56 mandata, a Most je na parlamentarnim izborima osvojio 19 mandata. Za satavljanje Vlade potrebno je sakupiti najmanje 76 potpisa saborskih zastupnika, budući da će novi, 8. saziv brojiti 151 zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close