Izborni zakon

Mostar na prvom mjestu

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 18:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji nekoliko vrlo bitnih pitanja koja treba riješiti Interresorna radna skupina i predložiti parlamentu kao izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, rekao je zastupnik SDA u zastupničkom domu državnog parlamenta Šefik Džaferović.

Polazeći od, kako je rekao, najtežih, političkih pitanja, naveo je da je prvo pitanje statusa Grada Mostara. To je pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH.

''Stavovi SDA na tu temu su poznati i mi ćemo se držati tih stavova koji su utvrđeni i na Kongresu'', istaknuo je Džaferović.

Nakon Mostara, spolovi

Po njegovim riječima, sljedeće pitanje koje treba riješiti je pitanje zastupljenosti spolova među izabranim dužnosnicima, pitanje etničke zastupljenosti, ''jer vidite da u Federaciji BiH imamo Klub srpskog naroda koji nije izabran u punom kapacitetu''.

Dakle, naglasio je Džaferović, i o tome se značajno i jako mora voditi računa kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona. Moramo, dodao je, naći modalitete kako da postignemo to što je ustavima u BiH propisano, a opisuje Izborni zakon ''kako bismo imali izabrane reprezentacije onako kako to ustavi propisuju''.

''Sljedeće pitanje je pitanje cenzusa, zatim pitanje izvanrednih izbora. Mi taj institut nemamo u našem Izbornom zakonu'', naveo je Džaferović.

Birački odbori kao prva karika

Istaknuo je kako ono što je za njega posebno važno jeste pitanje načina izbora i strukture biračkih odbora, kao neke prve karike kod utvrđivanja rezultata izbora.

Džaferović smatra da će se tom pitanju morati posvetiti posebna pažnja u radu Interresorne radne grupe.

''Interresorna radna grupa je konstituirana. Pretpostavljam da će se iz Interresorne radne grupe tražiti stavovi političkih stranaka. SDA je politička stranka koja će dati svoje stavove na tu temu. Ovo je sada ono što ja u ovom trenutku mogu reći i mislim da je potrebno da bude uređeno izmjenama i dopunama Izbornog zakona'', kazao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close