S tvrtkom iz Sarajeva

Mostarski ''Razvitak'': Ugovor o ortakluku pred vijećnicima

Načelni ulog Grada Mostara u ortakluk, kako se navodi u prijedlogu Odluke - jeste vrijednost zemljišta obuhvaćenog regulacionim planom za ovaj objekat u dijelu na kojem suinvestitor Monet Group d.o.o. Mostar nema pravo vlasništva.
Vijesti / Flash | 11. 07. 2024. u 12:59 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Gradskim vijećem Grada Mostara u ponedjeljak 15.7.2024. naći će se i prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o ortakluku u cilju izgradnje objekta ''Razvitak'', a čiji je predlagač gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Kako se navodi u prijedlogu Odluke, gradonačelnik Kordić bi trebao biti ovlašten za vođenje pregovora i zaključenje ugovora o zajedničkom građenju (ugovor o ortakluku) s gospodarskim društvom Monet Group d.o.o. Sarajevo, u cilju izgradnje objekta ''Razvitak'' smještenog na katastarskim parcelama prema važećem regulacionom planu.

Stanarsko pravo

Osnovni elementi za ugovor su sticanje prava vlasništva u korist Grada Mostara na etažnim jedinicama (potpuno izgrađenim stanovima) na kojima postoji stanarsko pravo, kao i na stanovima za koje raniji nositelji stanarskog prava nisu podnijeli zahtjev za otkup stana, ukupno 60 stanova projicirane kvadrature 3842 m²; a kojima će Grad Mostar dalje raspolagati u korist nositelja stanarskih prava, odnosno, za stanove na kojima ne postoji stanarsko pravo, prema važećoj legislativi.

Načelni ulog Grada Mostara u ortakluk, kako se navodi u prijedlogu Odluke - jeste vrijednost zemljišta obuhvaćenog regulacijskim planom za ovaj objekat u dijelu na kojem suinvestitor Monet Group d.o.o. Mostar nema pravo vlasništva; kao i vrijednost davanja koja proističu iz Zakona o građenju HNŽ i Zakona o građenju FBIH a koji se odnose na vrijednost naknade po osnovu rente, vrijednost naknade za uređenje građevinskog zemljišta te vrijednost naknade za izgradnju skloništa.

Pravo vlasništva nakon obnove

Tvrtka Monet Group d.o.o je investitor koji je kupio objekt i koji planira obnoviti. Grad Mostar kao suinvestitor po zaključenom Ugovoru o ortakluku bi nakon okončanja obnove, odnosno izgradnje zgrade na osnovu predmetnog ugovora stekao pravo vlasništva u korist Grada Mostara na etažnim jedinicama (potpuno izgrađenim stanovima) na kojima postoji stanarsko pravo.

Kako bi se izvršila obnova zgrade i omogućio povrat stanova prijeratnim stanarima zgrade Razvitak, to se predlaže Gradskom vijeću Grada Mostara donošenje Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o ortakluku.

Razlozi za donošenje Odluke

Zgrada mostarskog Razvitka u samom središtu grada jedan je od simbola prijeratnog Mostara. Uz robnu kuću bio je smješten i stambeni dio gdje je živjelo 60 obitelji, a koji je zbog ugrožavanja opće sigurnosti ljudi i imovine porušen. Poslovni dio objekta je u ruševnom stanju i godinama čeka obnovu. Bivši stanari zgrade Razvitak imaju stanarsko pravo i obvezu države da im vrati imovinu.

S obzirom da Grad Mostar nije u mogućnosti izvršiti obnovu zgrade i izvršiti povrat stanova, tražilo se najpovoljnije rješenje.

Usvajanjem regulacijskog plana polovinom studenog 2023. godine omogućeno je da se može krenuti sa obnovom zgrade.

 

Kopirati
Drag cursor here to close