Demokracija po naški

Mrtvi glasuju i za mjesne zajednice

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 08:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izborima za vijać 67 dobojskih mjesnih zajednica "glasovali" su i mrtvi, među kandidatima su bili i oni koji ne žive u mjestima gdje su prijavljeni, a veliki broj građana, posebno u ruralnim povratničkim naseljima, nije ni znalo da se održavaju izbori, tvrde pojedini kandidati političkih stranaka i grupa građana za vijeće MZ, koji od Gradskog izbornog povjerenstva Doboj traže ponavljanje izbora u njihovim mjesnim zajednicama.

Blagoje Josipović, kandidat grupe građana za člana Vijeća MZ Bušletić, izjavio je za Nezavisne novine kako se u ovoj mjesnoj zajednici dogodila izborna krađa, jer su se na biračkim mjestima našli i mrtvi, koji su također "glasovali".

"Konkretno moj otac, Marko Josipović, koji je umro 27. travnja. Članica Izborne komisije je rekla mom sinu: 'Hajde potpiši za Marka Josipovića'. Ja imam sina Marka, koji je '88. godište, a otac mi je '38. godište, i na taj način je prekršen taj izborni proces", kaže Josipović.

Tvrdi kako, "umjesto da stanovništvo bude obaviješteno da će biti izbori, krilo se da će biti održani", posebno od mještana povratničkih sela Bešići i Mujinovići.

Živko Marković, kandidat SDS-a za člana Vijeća MZ Osječani, koji također sumnja u valjanost biračkih popisa, kaže kako kod njih nisu glasovali mrtvi, ali je na listi bio kandidat koji ne živi u njihovom selu.

Nenad Paleksić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Doboj, ističe kako su prigovori na regularnost izbora za vijeća MZ Osječani i Bušletić odbačeni jer su zaprimljeni nakon isteka roka i dodaje da su pravo glasa imali svi koji su upisani u središnji birački popis i koji su donijeli potvrdu o prebivalištu.

"To je dobro poznato i podnositeljima prigovora, a prigovor da je glasovao netko tko je umro, to je činjenica koju je trebalo utvrditi odmah na dan izbora i dostaviti povjerenstvu, a ne poslije roka. Ali svjedeno, ako je to samo jedan slučaj, taj jedan glas nikako nije mogao utjecati na rezultate izbora", kaže Paleksić.

Najviše pozicija u savjetima MZ osvojio je SDS, i to 31, osam je SNSD-ovih, a jedna SP-ova, prenijela su Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close