CARSON

Musliman ne može biti predsjednik Amerike!

Vijesti / Flash | 21. 09. 2015. u 08:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republikanski predsjednički kandidat Ben Carson izjavio je nedjelju da su muslimani nepodobni da budu predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, tvrdeći da njihova vjera nije u skladu s američkim principima.

''Ne želim se zalagati za to da musliman bude na čelu ove nacije. Apsolutno se ne slažem s tim'', rekao je Carson za NBC. Komentari Carsona, koji kotira visoko u anketama ispitivanja javnog mnijenja, uslijedili su nakon što je njegov partijski kolega Donald Trump odbio da proturječi antimuslimanskim komentarima koje je kazao jedan od njegovih pristalica.

Carson, kršćanin koji kaže da je dobio svoju ideju za poreze iz Biblije, rekao je da bi vjera američkog predsjednika trebala biti u skladu s američkim ustavom. Upitan misli li da islam zadovoljava ove standarde, umirovljeni neurokirurg je rekao: "Ne, ne mislim da je to tako".

Najveća američka muslimanska grupa za građanska prava osudila je Carsona zbog ove izjave. Oni navode da bi trebao biti diskvalificiran iz predsjedničke utrke jer američki ustav zabranjuje da se nekome zabrani obnašanje javne funkcije na osnovu vjere.

Predstavnik demokrata iz Minnesote Keith Ellison, prvi musliman koji prakticira vjeru, a koji je izabran u Kongres, rekao je da je nezamislivo da vodeći republikanski kandidati pribjegavaju izazivanju straha kako bi prošli bolje sa svojim kampanjama.

Ellison je dodao da bi "svaki Amerikanac trebao biti potresen što ove nacionalne ličnosti sudjeluju i toleriraju otvorene činove vjerske zatucanosti".

U priopćenju objavljenom u nedjelju navečer, glasnogovornik Carsonove kampanje rekao je da Carson snažno vjeruje da ustav garantira vjerske slobode, ali "također vjeruje da američki narod apsolutno nije spreman prihvatiti muslimana kao predsjednika u judeo-kršćanskom društvu."

''Neupitno je da postoje kompleksne razlike između vjere koju muslimani prakticiraju i našeg ustava, razlike koje su veoma stvarne i u suprotnosti jedna s drugom'', kazao je glasnogovrnik Doug Watts, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close