Hrvatska

Na prosvjedu podrške kurikularnoj reformi preko 35 tisuća građana

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 17:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi „Hrvatska može bolje“ počeo je u srijedu u 18 sati na središnjem zagrebačkom trgu okupilo ne tisuće građana, zabrinutih mogućim zaustavljanjem školske reforme zbog političkog pritiska.

Osim u Zagrebu, gdje su predviđeni govori učitelja, učenika i roditelja te nastup Hladnog piva, prosvjedi se, simbolično na Međunarodni dan roditelja, održavaju u Osijeku, Slavonskom Brodu, Virovitici, Križevcima, Varaždinu, Poreču, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Korčuli, Dubrovniku, ali i u Londonu, Parizu, Budimpešti i Šangaju.

Prosvjednici u Zagrebu ispunili su Trg bana Jelačića, noseći zviždaljke, trube, balone i brojne transparentne, kojima poručuju: "Kada bismo bili zemlja znanja, vlada bi nam bila od makovog zrna manja", "Šustaru, na ovu feštu nisu pozvan", "Cipela šusteru, a obrazovanje narodu" "Znanje, ne dogma", "Hod za obrazovanje". No, bilo je i transparenata građana drugačijeg mišljenja, primjerice jedan od njih je istaknuo "Ne reformi po srpskom planu i programu, to je uništenje hrvatskog jezika, kulture i države".

Uoči prosvjeda predstavnici organizatora prosvjeda izjavili su novinarima da današnje okupljanje nije politički organiziran prosvjed jer iza njega ne stoji nikakva politika. Predstavnik Inicijative Hrvatska može bolje Nikola Baketa dao je vladajućima rok do petka do kada bi Hrvatski sabor trebao donijeti rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom interesu, a ako se to ne ostvari onda će odlučiti o daljnjim aktivnostima. Traže također da u izradi reforme stručnjaci, a ne političari imaju glavnu riječ.

Na novinarski upit stoji li iza prosvjeda SDP, Baketa je rekao da ta stranka nije sposobna organizirati takav prosvjed.

Eli Pijaca Plavšić kazala je da je sadašnja vlast u pola godine već pet puta zaustavljala i pokretala reformu, ali da ni prethodna vlast nije bila bolja.

Prijepori oko školske reforme, kojom se želi osuvremeniti pristup učenju te naučiti učenike kritički razmišljati, nastali su nakon što je saborski Odbor za znanost zaključio da treba proširiti radnu skupinu s deset novih članova, zbog čega je svih sedmero članova Ekspertne radne skupine podnijelo ostavke. Voditelj skupine Boris Jokić tada je izjavio da ne žele pristati na političke utjecaje bili oni s lijeva, s desna ili iz centra te da struka mora uvijek biti ispred politike.

Prosvjed organizira Inicijativa više od 300 organizacija civilnog društva i sindikata. Poručuju da prosvjed nije fešta, nego zahtjev građana da se obrazovanje ne koristi za stranačka prepucavanja.

Oni ističu da traže transparentan i stručno utemeljen proces donošenja političkih odluka u području obrazovanja i upozoravaju da se četvrti put u posljednjih šest mjeseci proces stopira pa pokreće.

Nakon jučerašnjeg sastanka predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom i voditeljem dosadašnje Ekspertne skupine Borisom Jokićem, inicijativa je poručila da ne vidi nikakvu razliku u izjavama deklarativne podrške u odnosu na prethodna tri puta. Iz toga je vidljivo, smatraju, da Šustar ne može voditi povjereni mu sektor te da treba odstupiti ili početi štititi obrazovanje i proces reforme od političkih pritiska.

Podršku cjelovitoj kurikularnoj reformi i ekspertnoj radnoj skupini okupljenoj oko Borisa Jokića dosad je peticijom putem interneta dalo više od 35 tisuća građana.

Kopirati
Drag cursor here to close