De Miziere

Očekuje se odlazak 100.000 odbijenih tražitelja azila u ovoj godini

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 16:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je da je broj migranata koji napuštaju Njemačku u porastu, dok se u ovoj godini očekuje dobrovoljni odlazak ili deportacija oko 100.000 ljudi.

Slab napredak u privoljavanju neuspješnih tražitelja azila da napuste zemlju izazvao je oštru debatu unutar vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel.

Ukupan broj odbijenih tražitelja azila koji su ostali u zemlji krajem ožujka iznosio je 219.000, javile su u srijedu visokotiražne novine Bild, pozivajući se na izvještaj ministarstva unutarnjih poslova.

U izvještaju se navodi da su "nedostatak političke volje u provedbi zakona o azilu, veoma loša kadrovska politika u agencijama za migraciju i nedostatak suradnje s onima koji moraju napustiti zemlju" glavni uzroci za spor tempo repatrijacije, prenosi DPA.

U izvještaju se također navodi da spor proces deportacije "omogućava onima koji moraju napustiti zemlju da borave ilegalno u njoj".

Kai Wegner, poslanik iz Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel, izjavio je u srijedu da se deportacije trebaju ubrzati centraliziranjem procesa. Optužio je neke regionalne vlade pod vodstvom Socijaldemokrata da nisu u stanju da deportiraju odbijene tražitelje azila.

Njemačka politika otvorenih vrata prema migrantima rezultirala je dolaskom 1,1 milijun migranata u 2015. Tempo dolazaka usporio se u ovoj godini nakon što su središnjoeuropske zemlje počele zatvarati zapadnobalkansku izbjegličku rutu.

Podsjetimo, Balkanska ruta zatvorena je u ožujku, a preko nje je u Europu ušlo više od milijun migranata. Zemlje na ruti propuštaju samo migrante koji zatraže azil ili imaju valjane dokumente.

Inače, EU, je u pokušaju rješavanja izbjegličke krize postigla dogovor s Turskom, po kojem se migranti koji ne potraže azil u Grčkoj vraćaju u Tursku, a EU se obvezala pružiti do šest milijardi eura pomoći Turskoj, ubrza pristupne pregovore s tom zemljom i ukine vize za turske državljane.


Kopirati
Drag cursor here to close