Tako to kod nas...

Načelnici u izbornoj godini izdvojili više od 250 milijuna za izgradnju i obnovu cesta

Česti izbori u BiH pomažu građanima da riješe probleme u infrastrukturi, posebno u ruralnim područjima, ali u izbornoj kampanji donose korištenje proračuna po svaku cijenu, smatra odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u javnim nabavkama.
Vijesti / Flash | 24. 09. 2024. u 17:27 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općine i gradovi su od početka godine izdvojili oko 265 milijuna maraka za izgradnju, popravku i održavanje cesta i pješačkih staza, što za neke od njih predstavlja značajno povećanje u odnosu na godine u kojima nisu održavani lokalni izbori, pokazuje analiza Detektora.

Općinske i gradske vlasti u Federaciji su od početka 2024. godine do kraja kolovoza dodijelile ili objavile tendere u vrijednosti većoj od 159 milijuna maraka, dok je u Republici Srpskoj taj iznos skoro 90 milijuna.

Dvostruko više nego u 2023.

U Brčkom je objavljeno šest tendera za izgradnju i popravku cesta vrijednih više od 16 milijuna maraka, što je gotovo dvostruko više nego 2023. godine, kada nisu održavani lokalni izbori.

Česti izbori u BiH pomažu građanima da riješe probleme u infrastrukturi, posebno u ruralnim područjima, ali u izbornoj kampanji donose korištenje proračuna po svaku cijenu, smatra odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u javnim nabavkama Ostoja Kremenović.

''Isključivo je cilj da se pojave određene organizacije u ime investitora ili entitetska vlast ili jedinice lokalne samouprave i da se utiče na izborni rezultat'', smatra on.

Otvaranje kružnog toka pred izbore

Nedavno su na društvenim mrežama načelnik Novog Grada u Sarajevu i županijski ministar prometa imali prilično glasnu raspravu o tome tko gradi kružni tok u gradu koji će nakon duge izgradnje biti otvoren pred izbore koji se održavaju 6. listopada. Obojica su objavili da su oni zaslužni za izgradnju dijela ceste koja bi trebala smanjiti gužve u glavnom gradu.

Općina Novi Grad Sarajevo je od početka godine objavila tendere za izgradnju ili popravku puteva od oko 9,1 milijun maraka. Prošle godine taj iznos je bio skoro upola manji – 5,4 milijuna maraka.

Ali načelnik Semir Efendić tvrdi da je iznos novca koji se ove godine izdvaja za održavanje cesta isti kao i svake godine.

''Imamo ove namjenske prihode koji pripadaju općinama od takse za naftne derivate i ovog dijela poreza za registraciju auta koji idu samo za ceste i mi koliko imamo tih para, toliko usmjerimo na ceste'', kaže.

Intenziviranje javnih radova pred izbore

Na Facebook profilu Efendića dominiraju objave o izgradnji i obnovi infrastrukture u posljednjih mjesec dana, posebno ulica i kružnih tokova.

Intenziviranje javnih radova pred izbore je i dalje najčešći oblik ponašanja javnih dužnosnika, objavio je u svom prvom izvještaju o praćenju predizbornih aktivnosti Transparency International u BiH još početkom kolovoza.

Glasnogovornik ove organizacije Srđan Traljić pojašnjava da se postupci javnih nabavki mogu završiti i u prethodnoj godini, ali da se radovi počnu ili završe pred izbore.

Schmidtov pokušaj

Visoki predstavnik Christian Schmidt pokušao je izmjenama Izbornog zakona u ožujku spriječiti zloupotrebe proračuna za predizbornu kampanju. Prema izmjenama zakona, zloupotreba javnih sredstava podrazumijeva korištenje javnih sredstava i resursa u svrhu izravne ili neizravne kupovine potpore birača tijekom izborne kampanje.

''Teško da će SIP to ikada tumačiti. Oni su zabranili zloupotrebu javnih sredstava i resursa, što, između ostalog, podrazumijeva davanje onih jednokratnih pomoći građanima, ne kaže se tu ‘asfaltiranje ulica i cesta’. Međutim, u nekim slučajevima možda bi se moglo podvesti i to'', kaže Traljić.

Pola godine pred izbore, u Crnoj Gori je zabranjeno trošiti iz proračuna više od mjesečnog prosjeka potrošnje prije raspisivanja izbora. Sjeverna Makedonija je 2014. godine usvojila izmjene Izbornog zakona, prema kojima je zabranjeno započinjanje izgradnje kapitalnih objekata sredstvima iz proračuna ili javnih fondova ili javnih poduzeća ako za njih nisu osigurana sredstva iz proračuna ili nema odgovarajućih programa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close