Ferguson

Najveći izazov u BiH je politička kultura

Vijesti / Flash | 29. 10. 2015. u 07:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ohrabruje me što je Reformska agenda EU u srcu sporazuma između SDA i SBB-a te se nadam da ćemo uskoro vidjeti stvarni napredak u provedbi socioekonomskih reformi koje su zaista neophodne, kazao je za "Avaz" veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

''Nije na meni da komentiram političku koaliciju na domaćoj sceni, ja sam više zainteresiran za to što će nova vlada uraditi. Nadam se da će vlada iskoristiti stručnu pomoć i pomoć savjetnika koje su joj EU i drugi stavili na raspolaganje kako bi vidjeli poboljšanje kvaliteta i brzine djelovanja'', naglasio je Ferguson.

On je mišljenja da je teško dati precizan odgovor na pitanje koja je osnovna prepreka za upućivanje aplikacije za punopravne članstvo BiH u EU, ali da, svakako, žele što prije vidjeti Bosnu i Hercegovinu unutar Europske unije.

''Ipak, prvo treba obaviti težak posao, između ostalog, transformirati i modernizirati vašu ekonomiju i sustav pravosuđa, kako bi odgovarali standardima EU. Mislim da je ovdje najveći izazov politička kultura. Da bi se ove reforme implementirale, vlade na različitim razinama moraju biti manje neprijateljski nastrojene i bolje surađivati. Primjerice, mislim da u Vijeću ministara možemo vidjeti da, kada ljudi rade zajedno i konstruktivno, onda je moguće ostvariti brz napredak po bitnim pitanjima poput otvaranja novih tržišta za poljoprivrednike, u Turskoj i EU'', pojasnio je Ferguson, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close