Ivanić

Narod strahuje od sukoba u RS

Vijesti / Flash | 27. 10. 2015. u 07:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Narod je zabrinut, osjeća nelagodu, narod osjeća i strahuje od sukoba unutar RS. I mi nećemo k tome voditi'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine član Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić.

Istaknuo je kako je ponuda Saveza za promjene vrlo jasna.

''Rekli smo: Stavite van snage neustavne odluke, dali smo za to rok dva mjeseca, otvorite raspravu o problemima u Balkan banci, Bobar banci, u Birču, i sada - nakon svega što se vidjelo - i o rudnicima u Prijedoru. Narod o tome mora da zna! A ako to ne želite, predsjednik onda mora da podnese ostavku i raspiše i predsjedničke i parlamentarne izbore'', rekao je Ivanić i dodao kako ''ulica ostaje kao izbor, ali krajnji''.

Opozicija, kaže Ivanić, više neće šutjeti.

''Mi ne možemo više dozvoliti da se većina, i to većina koja je nastala kupovinom zastupnika, iživljava nad nama. Što se mene osobno tiče, ja ću učiniti sve da se vlast mijenja demokratskim putem. Po svojoj prirodi nisam čovjek ulice, nisam čovjek nemira i nikad takve stvari nisam zagovarao. A SNSD jeste. Zadnji politički prosvjedi koji su u RS rađeni - vodio ih je SNSD. Ni SDS, ni PDP, ni NDP'', rekao je i dodao kako će se krenuti u ulične prosvjede ''ako ne bude druge''.

Ivanić kaže kako je Savez za promjene bio tolerantan u ovih godinu dana.

''Trpjeli smo i nekorektan odnos vlasti, i činjenicu da srpski član Predsjedništva BiH više nema kancelariju u Palati predsjednika RS, činjenicu da su nas proglašavali izdajnicima, progutali smo masu stvari, ali ove zadnje nedemokratske odluke ne možemo nikako. Mi nismo izabrani u zajedničke institucije voljom SNSD-a, narod nam je dao mandat. Da se pitao SNSD, mi nikada ne bismo bili u Vijeću ministara. Ali nama je narod dao mandat, ja sam pobijedio i SzP je na razini vlasti u BiH. I mi nemamo namjeru podnositi račune SNSD-u! Mi račun za svoje djelovanje možemo podnijeti samo narodu. Nijedna odluka koja je dosad donosena nije bila na štetu RS, nijedna! Ovo je izmišljena teza kojom vlast pokušava skrenuti pažnju sa sebe'', rekao je, između ostalog, Ivanić.

Podsjećamo, Savez za promjene pozvao je predsjednika RS-a da podnese ostavku i raspiše izvanredne izbore zbok koruptivnih afera, kupovine zastupnika i, kako tvrde, neustavnih odluka Narodne skupštine, koju će bojotirati.

Ivanić kaže kako i on pristaje na ponudu Dodika da pristaje na izbore, ali na svim razinama.

''Ako može to osigurati - nije nikakav problem. Ali on zna da to ne može osigurati i zato je to tako vezao. A ne može zato što Ustav RS omogućava prijevremene izbore, ali na razini BiH toga nema. Mi smo spremni i da se zakon promijeni, ali to ne zavisi od nas. Dodik je tim potezom, jednostavno, pobjegao od naše ponude. I može ih raspisati - ali očito da neće. I ako je siguran u pobjedu, ne vidim šta gubi?! Šta gubi? Znaju oni da te pobjede više nema i zato i bježe od izbora, izvlačeći se pričom o izborima na svim razinama'', rekao Ivanić u intervjuu Nezavisnim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close