O organiziranom kriminalu

Nataša Miljanović Zubac u Bljesak live podcastu: Zoran Galić je uništitelj Granične policije BiH

''Zoran Galić je unštitelj Granične policije i dobar je nasljednik Vinka Dumančića i Žarka Lakete'', rekla je to novinarka Nataša Miljanović Zubac.
Vijesti / Flash | 09. 09. 2024. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zoran Galić je unštitelj Granične policije i dobar je nasljednik Vinka Dumančića i Žarka Lakete'', rekla je to novinarka Nataša Miljanović Zubac gostujući u Bljesak live podcastu komentirajući navode o organiziranom kriminalu u redovima bh. Granične policije.

Pitanja upućena i Tužiteljstvu

Navela je kako je protiv Galića podneseno šest prijava, te da joj nije jasno što se dogodilo s tim.

''Od sporne diplome, za koju je bila prijava. Što se s njom dogodilo? S njom je sve ostvario, u dva mandata direktora Granične policije, oformio je i svoj čuveni Alfa tim, koji je provodio samovolju i može se o tome mnogo reći. Taj tim je bio tu da štiti Zorana Galića. Podneseno je šest prijava protiv Galića, što se dogodilo s tim? To su moja pitanja upućena i Tužiteljstvu BiH'', navela je.

Navodi kako trenutno u GP BiH imamo aktualan natječaj za višeg inspektora te da su svi upitni.

''Na tom natječaju, 4 osobe na nekoliko pozicija imaju identičan broj bodova što je nemoguće po sistematizaciji godine staža edukacije itd. Prvi na tome je Tarik Čengić, osoba o kome bi se trebalo raspitati, ali pozivam novinare istraživačke i tko god se tako zove da mi to istražimo kako je on na tom natječaju'', navela je.

Nema nedodirljivih 

Istkanula je kako ima malo zdravog tkiva u našim institucijama, no da smo kada je uhićen Mehmed Osmanagić Osmica, mogli vidjeti kako nema nedodirljivih.

''Ako šutite na kriminal onda ste i vi sudionik'', navela je.

Govoreći o svojim počecima objašnjava kako je sve krenulo nakon smrti njezinog supruga, koji je bio granični policajac, te je sedam dana što je on počinio samoubojstvo, dostavila popis ''sumnjivih'' imena policiji u Trebinju.

''Nakon toga je uslijedila akcija Grand, hapse se neki policajci, koji kasnije bivaju pušteni, jer su im pomogli kolege koji su ih uvezali. Nakon tri godine, policajci se vraćaju na posao, isplaćuje im se odštete, gotovo kao da su heroji. Tada je na čelo Granične policije došao Zoran Galić, o ja odlazim da mu kažem sve što znam'', govori novinarka.

Navodi kako je prvo tada novom direktoru GPBiH Zoranu Galiću iznijela svoja saznanja, a potom su je na te okolnosti saslušavale Agencija za istrage i zaštitu, zatim i Tužiteljstvo BiH.

''Iznijela sam sve što sam znala o organiziranom kriminalu na granici između BiH i Crne Gore i povezanosti pripadnika GPBiH sa tim. Iznijela sam i saznanja da su nekadašnji direktor GPBiH Vinko Dumančić i njegov pomoćnik Žarko Laketa uvezivali zaposlene u ovaj biznis'', navodi Miljanović Zubac.

Podsjećamo, novinarka koja otvoreno govori o problemu organiziranog kriminala, vezama sa policijskim i političkim strukturama, švercu cigareta, putevima droga, problemima u redovima Granične policije i mnogim drugim aferama bila je gošća podcasta Bljesak Live.

Ovoj novinarki iz Trebinja u 2022. godini ispred kuće u kojoj je stanovala zapaljen je automobil. Nalogodavci, naručitelji i izvršitelji ovog djela do danas nisu službeno otkriveni, no rezultate svoje osobne istrage i još mnogo toga, ona objavljuje javno na društvenim mrežama. 

Čitav podcast pogledajte u nastavku.

 
Kopirati
Drag cursor here to close