dodatni kapaciteti

Neperspektivni vojni objekti za smještaj izbjeglica u BiH

Vijesti / Flash | 18. 10. 2015. u 09:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na jednoj od sjednica Vijeća ministara usvojen je Plan žurnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, nadzor i upravljanje prilivom masovnog broja izbjeglica u BiH'', rekla je u intervjuu za Dnevni avaz Marina Pendeš, državna ministrica obrane.

Tim planom, objašnjava Pendeš, Ministarstvo obrane dobilo je određene zadatke, a koji se prvenstveno odnose na osiguranje mogućih smještajnih kapaciteta.

''Nakon dodatne raščlambe odlučeno je da će MOBiH na raspolaganje staviti neperspektivne vojne objekte u kojima nema smještenih zapovjedništava, postrojbi, naoružanja, vojne opreme, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, kazala je Pendeš.

Po njenim rječima, kapacitet neperspektivnih lokacija za smještaj izbjeglica je 1.380 osoba, a radi se o lokacijama na području Bugojna, Banja Luke, Kalinovika, Sarajeva i Semizovca.

Izuzev spomenutih lokacija, OSBiH ponudile su mogućnost da na prostoru koji odrede civilne strukture za smještaj izbjeglica uspostave jedno veće ili dva manja šatorska naselja kapaciteta od 500 do 700 osoba s potrebnom logističkom potporom.

''No, smatram da se treba povesti računa i o tome kako su velike površine u Bosni i Hercegovini onečišćene minama i to bi moglo itekako utjecati na sigurnost migranata i izbjeglica ukoliko bi se opredijelili da prijeđu kroz Bosnu i Hercegovinu'', zaključila je Pendeš.

Kopirati
Drag cursor here to close