Napad na povratnike

Nešić poručio iz Baćevića: Nećemo dozvoliti lov na Srbe

Nešić je iz Mostara javnosti uputio poruku da ovdje nije došao da skuplja političke bodove nego da uradi nešto za svoj narod. Poručio je kako je ''bez obzira na stranačke podjele srpski narod složan i branit će se''
Vijesti / Flash | 26. 08. 2024. u 18:04 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog posljednjih događanja u mostarskom naselju Baćevići srpske povratnike danas je posjetio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić koji je upozorio javnost da se ''srpska muka i patnja te teror na srpski živalj u Federaciji ne doživljavaju ozbiljno''.

Kazao je kako se svi napadi karakteriziraju kao slučajni incidenti i predizborna kampanja, a poruka koja se šalje, jasna - ''u Federaciji BiH nema mjesta za srpski narod i Srbe''. 

Nešić je novinarima u Mostaru kazao kako se svaki napad na Srbe u Federaciji relativizira.

''Sve se relativizira, crtanje kukasti križeva, slova U, rafalna paljba tijekom noći, sve. Zamislite da to rade Srbi u Republici Srpskoj nad povratnicima Muslimanima ili Hrvatima. Za razliku od njih mi sve te slučajeve u Republici Srpskoj brzo i efikasno rješavamo, a počinitelji tih dijela budu sankcionirani ili lišeni slobode'', objasnio je.

Mrtva glava

Pita se što se treba dogoditi da vlasti u Federaciji adekvatno reagiraju kada je riječ o napadima na Srbe.

''Treba li da padne mrtva glava. Ovi ljudi što žive ovdje su heroji i junaci ali treba im reci istinu u oči. Meni se čini što više obilazim mjesta gdje žive Srbi da njima nema ni sreće ni mira u Federaciji BiH'', kazao je Nešić.

Foto: Bljesak.info / Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u mostarskom naselju Baćevići

Istaknuo je kako će se zbog događanja u Mostaru obratiti nadležnim u Županiji te tražiti izvješće o tome što se poduzelo do sada. Izvješće o napadima na Srbe tražit će i od Federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka poručivši kako se pak njega ''ne može shvatiti kao ozbiljnog čovjeka''.

Nešić je iz Mostara javnosti uputio poruku da ovdje nije došao da skuplja političke bodove nego da uradi nešto za svoj narod. Poručio je kako je ''bez obzira na stranačke podjele srpski narod složan, i branit će se''.

''Moramo postaviti pitanje i Muslimanima i Hrvatima, želite li živjeti s nama i jesu li Srbi ravnopravan narod ovdje ili smo mi narod na koji je otvoren lov, i u Mostaru i Sarajevu i Konjicu. Vidjeli ste da ne prežu ni od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, na naše svete. Smeta im i ovaj spomenik ovdje palim ljudima, radi se o partizanima, ali problem je što su sve do jednog bili Srbi. I to im smeta '', kazao je.

Foto: Bljesak.info / Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u mostarskom naselju Baćevići

Poručio je kako je ''ruka srpska pružena za dogovor, za pomirenje'' ali da nažalost ''s druge strane nema dogovora''.

Lov na Srbe

''Nećemo dozvoliti lov na Srbe. Naći ćemo načina da zaštitimo našu djecu. Ja kao ministar sigurnosti neću dozvoliti da se ovako nešto ponavlja. Pozivam sve stanovnike odavde, iz Baćevića, da slobodno kada god treba što da mi se obrate. Ja sam tu'' kazao je Nešić naglašivši još jednom da ne govori sve ovo populistički.

Foto: Bljesak.info / Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u mostarskom naselju Baćevići

Komentirao je i šutnju mostarskog gradonačelnika Marija Kordića nakon ovih događanja.

''Jesu li Srbi u Baćevićima dio Mostara, ako nisu neka im se odgovori'', poručio je Nešić Kordiću te još jednom istaknuo kako se šutnjom ''šalje poruka Srbima da im nije mjesto u Federaciji''.

Mostarski vijećnik u Gradu Mostaru Velibor Milivojević također je kazao kako ga nakon ovih događanja u Baćevićima nije kontaktirao gradonačelnik Kordić. Kao svjetlu točku u svemu ovom istaknuo je priopćenje MUP HNŽ u kojem je navedeno da su svi oni koji su sudjelovali u ovom napadu identificirani te da će uslijediti postupak protiv njih.

''Nadamo se da će ovaj postupak biti adekvatan i da će oni prvi put biti kažnjeni. To je pravi način da se vrati mir i sigurnost među građane Mostara koji na neki način nudi nadu u bolju budućnost'', kazao je.

Milićević je također osudio i jučerašnji napad na bošnjačkog dječaka u Malom polju kod Blagaja pitajući se ''zar je moguće da smo toliko kao društvo posrnuli kada smo spremni i kada doživljavamo da se djeca napadaju''.

Predsjednik Koordinacije Srba Grada Mostara Dušan Golo istakao je kako su Srbi konstitutivan narod u BiH, tako u FBiH i u Mostaru, a da od te konstitutivnost, kako je kazao, nažalost nemaju ništa.

''Mi ne uživamo nikakva prava po bilo kakvom osnovu koja nam garantuju i Ustav i zakonski propisi, počev od zapošljavanja, korištenja sredstava, zapošljavanja u javnim poduzećima, ustanovama, agencijama... Srbima je tu onemogućen pristup. To su glavni problemi i onda ti problemi istovremeno rađaju i bezbjednosne probleme. Da mi imamo ovdje sve te uslove koje nam Ustav i zakon garantuju mi ne bi imali ni bezbjedonosnih problema'', zaključio je Golo.

U večeri s četvrtka na petak u selu Baćevići pokraj Mostara došlo do incidenta gdje je veća skupina muškaraca napala djecu koja su odljepljivali naljepnice uvredljivog sadržaja.

Inače mjesto je danas posjetio i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić koji je izjavio kako se boji da bi u Mostaru mogla pasti mrtva glava. Dotaknuo se svih napada koji su se ovih dana dogodila u Stocu, Malom Polju i Opinama te istaknuo kako sumnja da se radi o '' smišljenim i kontinuiranim'' tenzijama.

Foto: Bljesak.info / Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u mostarskom naselju Baćevići

O svemu se oglasio i ministar unutarnjih poslova HNŽ Marijo Marić koji je apelirao na javnost i medije te na pojedine visoke dužnosnike da zadrže "hladnu glavu, racionalnost i oprez" dok su u tijeku istražne radnje koje provodi MUP ove županije.

Kopirati
Drag cursor here to close