Izetbegović osumnjičen

Netko otvorio Ivanićevo pismo!

Vijesti / Flash | 28. 02. 2017. u 13:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je stvar preko koje nemam namjeru da prijeđem'', rekao je Ivanić, na posebnoj pressici povodom dostavljanja pisma iz Haaga, a koje mu je dostavljeno otvoreno.

Rekao je kako se u pismu nalaže Predsjedništvu da se očituje o statusu Sakiba Softića nekadašnjem zastupnikom BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Što mislite gdje je koverta bila?

''Ja sam to i očekivao jer je to jedino i logično. Evidentno je da pozivanje Bakira Izetbegovića na raniju odluku nije dovoljno. Potvrđuje se da će revizija pasti na prvom koraku'', rekao je Ivanić dodavši kako haaški sud od Predsjedništva traži objašnjenje, ali da sumnja da je moguć zajednički stav Predsjedništva BiH.

''Odgovor sam napisao, sutra ide posebno vozilo i poseban izaslanik s pismom. Jasno ću reći da sam pismo dobio i da po mom mišljenju da je Softić bio imenovan samo u slučaju tužbe i da je njegov mandat okončan 2007. godine. Obavijestit ću i da sam 14. veljače Softiću rekao kako nema mandat i da sam mu rekao da ako želi nove aktivnosti oko revizije da zatraži mandat. Takav zahtjev se nije pojavio kao ni odluka o njegovo novom mandatu'', rekao je Ivanić rekavši kako je ovo privatni zahtjev pojedinca za revizijom presude a ne stav BiH.

''Ključni potezi su na strani bošnjačkih političara. Ovo su ozbiljne stvari koje imaju duboki politički utjecaj. Ovo nije prvi put, i prvo pismo je otvoreno. Toliko o paralelizmu i zloupotrebi institucija BiH'', rekao je Ivanić i rekao kako je kad je zatražio odgovornost odgovorni pošteđen i da će ovog puta tražiti popoziv veleposlanice u Haagu.

''Ako je Izetbegović jedini obavijestio javnost što je u pismu a moja koverta jedina otvorena, što mislite gdje je ona bila?'', upitao je Ivanić.

Nisu je otvorile službene osobe

Naime, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je, posredstvom Veleposlanstva BiH u Haagu, primilo kovertirane pošiljke adresirane na predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH.

U postupku prijema i evidentiranja pošiljki, uočeno je da je pošiljka adresirana na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića otvorena, nakon čega je internim procedurama utvrđeno da je nisu otvorile službene osobe u sjedištu Ministarstva.

Pošiljke su u 13.40 sati upućene Predsjedništvu BiH, a uz pošiljke, Predsjedništvu BiH su dostavljeni i detaljni zapisnici o okolnostima vezanim za postupanje s ovim pošiljkama i konstatacijom da je jedna od njih otvorena.

Podsjećamo, Ivanić ne, nakon što je obaviješten je da je pismo iz Međunarodnog suda pravde u Haagu stiglo u Veleposlanstvo BiH, zbog nepovjerenja u veleposlanicu Mirsadu Čolaković tražio da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem.



Kopirati
Drag cursor here to close