Glas Srpske

Nezakonitosti i bogaćenje na posmrtnim ostacima

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 09:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za nestale osobe BiH potrošio je mimo zakona više od milijun maraka u 2014. godini za čuvanje posmrtnih ostataka, jer je taj posao u nadležnosti entiteta, a osim toga, u RS se obavlja potpuno besplatno, tvrdi Glas Srpske.

Srpski predstavnici u Institutu kažu da su na to više puta upozoravali, ali da bošnjački predstavnici sa vršiteljem dužnosti predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta Amorom Mašovićem na čelu tvrde da se na osnovu sporazuma s Međunarodnom komisijom za traženje nestalih (ICMP) čuvanje tijela može plaćati i iz proračuna Instituta.

Član Nadzornog odbora Instituta Milan Anđić kaže da je nemar u Institutu dostigao takve razmjere da ni primjedbe na kršenje zakona u segmentu čuvanja tijela nisu dale nikakav rezultat.

''Te nezakonitosti konstatirane su na sjednici Nadzornog odbora. Tražio sam da zapisnik o tome bude proslijeđen Upravnom odboru Instituta, ali, jednostavno, odgovorni u Institutu to nikada nisu učinili'', kaže Anđić.

Ističe da nitko nije reagirao ni na to što su u revizorskim izvještajima o radu Instituta prethodnih godina isticane ozbiljne primjedbe na rad te institucije i što su revizori davali mišljenje s rezervom, piše Glas Srpske.

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba RS kažu da je članom 18 Zakona o nestalim osobama BiH precizirano da su za čuvanje posmrtnih ostataka isključivo nadležni entiteti.

Kopirati
Drag cursor here to close