Oružane snage BiH

Nije podržana nijedna inicijativa, ostaje zabrana za hidžab i dobna granica od 40 godina

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine održalo je 9. sjednicu.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2024. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine na 9. sjednici nije podržalo principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH.

Zajedničko povjerenstvo nije podržalo zastupničku inicijativu Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine da u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative donese izmjene ili dopune članka 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i time omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Zajedničko povjerenstvo nije podržalo ni izaslaničku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva obrane BiH traži da u roku od 30 dana pripremi i dostavi na usuglašavanje Vijeću ministara BiH prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Oružanim snagama BiH kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer bi bilo racionalno i ekonomično zadržati te vojnike u službi, posebno imajući u vidu činjenicu da Oružanim snagama BiH nedostaje značajan broj vojnika.

Članovi Zajedničkog povjerenstva primili su k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close