Nikolić i Lavrov zabrinuti za sigurnost u regiji

Vijesti / Flash | 15. 05. 2015. u 13:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Balkan poslije nekoliko godina u kojima se Srbija intenzivno trudila biti oaza mira, ponovo vraćen nekoliko godina unazad, a šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izrazio je zabrinutost zbog tendencija za preporod ekstremizma u regiji.

"Sve su to posljedice proglašenja takozvane nezavisne države Kosovo i njene želje, kao i želje Albanije da se stvori jedna velika albanska država koja bi zahvatila granice okolnih država, makar četiri okolne države", ocijenio je Nikolić u razgovoru s Lavrovom u Beogradu, javlja Tanjug.

On je dodao da su ruski i srpski stavovi u vanjskoj politici veoma bliski, posebno u vezi žarišta koja se otvaraju širom sveta, te je zahvalio šefu ruske diplomacije na podršci koju Moskva pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

"Iznimno cijenimo apsolutno jasan, čvrst stav i podršku Rusije našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, našoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije", rekao je Nikolić na početku sastanka s Lavrovom koji je bio otvoren za javnost.

Nikolić je istaknuo da "ta besmislena odluka" o kosovskoj nezavisnosti koju su ishitreno prihvatile neke države u svijetu i koja je izazvala lančanu reakciju s negativnim posljedicama u cijelom svetu, bez podrške Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a možda bi mogla imati neki značaj.

Predsjednik Srbije naglasio je da Srbija duže od 200 godina ima izvanredne odnose sa Rusijom i vezuje svoju sudbinu sa sudbinom Rusije, ima svoje uspone i padove, koji prate uspone i padove Rusije.

"Kod nas se zna da kada Rusiji ide dobro, ide dobro i Srbiji. Molim Vas da pozdravite predsjednika Ruske Federacije (Vladimira Putina) i da mu poželite da i dalje uspješno vodi svoju državu", kazao je Nikolić i dodao da je Balkan poslije nekoliko godina u kojima se Srbija intenzivno trudila biti oaza mira, ponovo vraćen nekoliko godina unazad.

On je naveo da dvije zemlje imaju izvanrednu ekonomsku suradnju i istovremeno izrazio žaljenje što nije došlo do realizacije projekta izgradnje plinovoda Južni tok , ali je rekao da se nada da će ruski plin nekim drugim putem stići do Srbije.

Nikolić je rekao da se nada da će posjet Lavrova Beogradu ohrabriti gospodarstva dviju država i pomoći da se dodatno ojačaju ekonomske veze, "mada Srbija prijateljstvo ne cijeni po obimu ekonomskih veza".

Lavrov je prenio Nikoliću Putinove pozdrave i rekao da je u Moskvi "visoko ocijenjen dolazak predsjednika Srbije na paradu u Moskvi posvećenu 70. godišnjici pobjede nad fašizmom".

"To se dogodilo u kontekstu pokušaja da se umanji značaj ovog praznika, da se špekulira s ovim praznikom. To su politički ciljevi koji nemaju ništa zajedničko s našom zajedničkom pobjedom i onim za što smo se izborili i onim što Europa mora čuvati i ne dozvoli da bude poniženo", rekao je Lavrov.

On je kazao da Rusija, kao i Srbija posvećuje veliki značaj jačanju međusobnog prijateljstva koje je zasnovano na velikim i bogatim povijesnim tradicijama, ističući Nikolićev osobni doprinos "utvrđivanju bratstva i zajedničke borbe".

"Naša suradnja u vezi s međunarodnim temama, razvija se veoma konstruktivno. Usuglašavamo naše akcije, razmjenjujemo ocjene i informacije u UN i OESS-u. Srbija koja predsjedava OESS-om djeluje uravnoteženo, kao što je potrebno na tom mjestu, ne zauzimajući jednostrane pristupe i stavove i trudi se razraditi konsenzusne pristupe", ocijenio je šef ruske diplomacije.

Lavrov je izrazio zabrinutost zbog tendencija za preporod ekstremizma na Balkana i rekao da Moskva želi sudjelovati u rješavanju ovdašnjih problema, jer u suprotnom "postoji rizik da se suočimo s novim nesrećama u ovoj regiji".

"Od važnosti je da naši partneri, prije svih EU, ne zanemaruje ove probleme. Nagomilavanje problema koji se ne rješavaju prijete eksplozijom. Radi toga je potrebno pronaći pravednu odluku za rješavanje problema, bilo na Kosovu, bilo u Bosni i Hercegovini ili Makedoniji", rekao je Lavrov.

On je dodao da je jedan od temelja suradnje Beograda i Moskve gospodarstvo, kao i da su ruska ulaganja u Srbiji blizu četiri milijarde dolara.

"Znamo za planove vaše vlade za projekte privatizacije. Uvjeren sam da će naše kompanije biti spremne sudjelovati u tim projektima, na obostrano korisnoj osnovi", naveo je Lavrov.

On je kazao da su nezaobilazne humanitarna i kulturna suradnja, kao i međusobni posjeti, ocijenivši da je predsjednica Vijeća federacije Valentina Matvijenko nedavno posjetila Beograd i bila veoma zadovoljna.

Albanija zatražila međunarodnu istragu za Kumanovo

Šef albanske diplomacije Ditmir Bushati zatražio je danas međunarodnu istragu za događanja u Kumanovu.

Bushati je na ministarkom sastanku NATO naglasio da je Ohridski sporazum i njegovo implementiranje osnova za demokratsku stabilnost i euroatlantsku budućnost Makedonije i da svako dalje eskaliranje stanja ne ide u prilog demokratske stabilnosti i prosperiteta Makedonije.

Bushati je dodao da treba prestati s jezikom mržnje i s ekstremizmom te da treba poštivati demokratska prava u Makedoniji, prenosi Tanjug pisanje albanskih medija.

Kopirati
Drag cursor here to close