članstvo

Nizozemska prezentira informaciju o bh. aplikaciji

Vijesti / Flash | 24. 02. 2016. u 10:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informacija o predaji aplikacija za članstvo BiH u Europskoj uniji danas će i službeno od nizozemskog izaslanstva biti prezentirana u Stalnom odboru država članica Vijeću Europske unije, instituciji koja će i razmatrati prihvaćanje zahtjeva BiH, piše "Dnevni avaz".

To je novi prvi korak na dugom putu koji bh. aplikacija mora proći kroz institucije EU do konačnog prihvaćanja i slanja upitnika na osnovu kojeg BiH može dobiti kandidatski status.

Istovremeno, kako "Avaz" neslužbeno saznaje, u travnju ili svibnju Vijeće za opće poslove EU moglo bi se odrediti prema aplikaciji, što je u danim okolnostima vrlo dobra vijest. I najviši dužnosnici EU ističu da su pozitivne vijesti o BiH važne u teškim trenucima za Uniju.

Da je aplikacija BiH izazvala pozitivne reakcije u EU govori i jučerašnja sjednica Vanjskopolitičkog odbora EU (AFET), na kojem je u visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozitivno istaknula BiH.

Govoreći o prioritetima EU, kao i o izazovima pred kojima se našla, Mogherini je BiH istaknula kao važnu pozitivnu vijest koja govori o uspjesima politika EU, i to posebno u posljednje vrijeme kada je došlo do stabilizacije političkih prilika.

Kopirati
Drag cursor here to close