Novi sastanak

Nova obećanja demobiliziranim borcima iz Kaknja

Vijesti / Flash | 21. 07. 2015. u 12:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvareveć upriličio je danas prijem u Kaknju za dva demobilizirana borca s područja te općine, Ćazima Bajrića i Namira Pipu, koji već duže vrijeme prosvjeduju zbog toga što ne mogu naći stalno zaposlenje.

Susret je organiziran s ciljem pronalaženja rješenja i razmjene mišljenja, a jedan je u nizu koje je sazvalo resorno ministarstvo. Ponuđeno im je nekoliko opcija, među kojima i ranije predlagana, da im se pomogne u samozapošljavanju, odnosno u donaciji stoke i poljoprivrednih mašina.

Oni nisu za tu opciju, a predlažu da im se pomogne da ostvare radni odnos u kakanjskom Rudniku mrkog uglja.

Sastanku je pored općinskog načelnika Nermina Mandre i županijskog resornog ministra Fahrudina Čolakovića nazočio direktor Rudnika mrkog uglja u Kaknju Elvedin Čolo koji ih je informirao o načinu i mogućnostima zaposlenje u tog poduzeća.

Izražena je želja da se pomogne dvojici demobiliziranih boraca, ali s obzirom na to da trenutno nije otvoren prijem radnika nije im se moglo ponuditi rješenje odmah, ali usuglašeno je da će se prilikom prijema gledati na demobilizirane borce.

Pretpostavka je da je kraj godine krajnji datum kada bi mogao biti raspisan prijem za nove radnike.

Na prijedlog ministra Bukvarevića potpisana su pisma preporuke koja će biti poslana na tri adrese: Termoelektrani ''Kakanj'', RMU ''Kakanj'' i općinskoj organizaciji demobiliziranih boraca iz Kaknja koju će zamoliti da Bajrića i Pipu gledaju kao prioritet kada budu pravili popis koji će biti predan Elektroprivredi kada raspiše natječj za prijem radnika u rudnik u njihovoj općini.

Bukvarević je ponovio da će Ministarstvo nastaviti pomagati njima, i drugim demobiliziranim borcima, da će pokušavati naći rješenje za njihove problema i preporučivati predstavnicima poduzeća da ih zaposle.

Bajrić i Pipo se nisu izjasnili jesu li zadovoljni današnjim sastankom. Kazali su da će čekati još do kraja godine, najdalje, a ukoliko do tada ne budu ispunjena njihova potraživanja najavili su nove prosvjede u kojima će nezadovoljstvo izražavati na razne načine.

Podsjećamo, njih dvojica su se 8. srpnja, nakon nekoliko dana protesta pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, pokušali zapaliti, a u čemu su ih spriječili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS).

Nakon toga su primljeni na razgovor kod ministra Bukvarevića.

On ih je tada primio treći put na razgovore u tom ministarstvu, a svaki put im je pružena pomoć u hrani i liječenju.

Kopirati
Drag cursor here to close