Amandman na zakon

Novi prijedlog - Svakog prvog u mjesecu himna BiH intonirat će se u školama

Himna BiH intonirat će se svakog prvog nastavnog dana u sarajevskim školama?
Vijesti / Flash | 08. 07. 2024. u 13:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kantona Sarajevo predložila je amandman na Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju kojim se uvodi obvezno izvođenje himne Bosne i Hercegovine svakog prvog nastavnog dana u mjesecu.

Prema trećem amandmanu, izmijenit će se član 44, stav 6.

''Nastavna godina započinje intoniranjem državne himne i isticanjem državnih simbola Bosne i Hercegovine. Državna himna intonira se i svakog prvog nastavnog dana u mjesecu na početku prvog sata svake smjene u kojoj se realizira odgojno-obrazovni rad'', stoji u prijedlogu amandmana, prenosi RadioSarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo obrazložila je ovu odluku kao način podizanja svijesti kod mlađih generacija i razvijanja osjećaja ljubavi i privrženosti prema domovini. U obrazloženju se navodi da ovakav pristup uči učenike da vole svoju domovinu, čuvaju kulturni identitet, te jačaju nacionalni ponos i povezivanje sa nasljeđem.

''Ovaj odgojno-obrazovni pristup predstavlja izazov u današnjem vremenu i zahtijeva posebnu pažnju i posvećenost. Ključni element u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini i pružanje prilike za jačanje nacionalnog ponosa'', navodi se u obrazloženju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close