Baltimore

Obama: Netrpeljivost prema muslimanima škodi društvu, treba se suočiti s njom

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 20:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da netrpeljivost prema svakom segmentu američkog društva okuplja naciju i mora se "direktno" suočiti s njom.

U obraćanju Islamskom društvu Baltimorea, Obama je govorio protiv netrpeljivosti prema američkim muslimanima koja je, kako je rekao, u porastu nakon terorističkih napada u Parizu i Kaliforniji.


Obama je razgovarao s 13-godišnjom muslimanskom djevojčicom koja mu je navela u pismu da je uplašena.

Obama je izjavio da je ta djevojčica poput njegovih kćerki. Kazao je da je pogrešno svako djete puniti sumnjom ili pitanjima o njegovom mjestu u društvu.

Današnja Obamina posjeta džamiji koja se nalazi u okviru Islamskog društva prva je njegova posjeta džamiji u svojstvu američkog predsjednika.

Prije govora Obama se sastao u džamiji s čelnicima američkih muslimana iz svih dijelova zemlje, prenosi AP.

"You fit in here. Right here," President Obama told young Muslims during his first visit to a U.S. mosque. "You're not Muslim or American. You're Muslim and American." Read more: http://reut.rs/1X3Yklk

Posted by Reuters on Wednesday, 3 February 2016


Do simboličnog posjeta došlo je nakon šest godina od govora u Kairu u lipnju 2009. U tom govoru započetom arapskim pozdravom Salam aleikum, Barack Obama pozvao je da se okrene stranica nepovjerenja i neslaganja između SAD-a i muslimanskog svijeta.

Otkad je milijarder Donald Trump, kandidat za Bijelu kuću, predložio da se privremeno zabrani pristup muslimanima u SAD iz straha od džihadističkih napada, američki predsjednik neumorno osuđuje pokušaj utjerivanja straha i upozorava na kontraproduktivne stereotipe.

Kad političari vrijeđaju muslimane, to nas ne čini sigurnijima, kazao je on početkom siječnja pred oba doma Kongresa. To je izdaja onoga što predstavljamo kao zemlja.

Po Joshu Earnestu, njegovu glasnogovorniku, džamija je prikladno mjesta da se jasno kaže kako nitko, bio on kandidat ili ne, ne bi trebao smatrati da ima pravo dovesti u opasnost slobodu vjeroispovijesti.

Po centru Pew Research, oko 3,3 milijuna muslimana živi u SAD-u, što je oko jedan posto od ukupnog stanovništva. Taj bi se odnos trebao udvostručiti do 2050.

Kopirati
Drag cursor here to close