Temelji obrane BiH

Obilježena 23. obljetnica oslobađanja vojarne u Čapljini, prve oslobođene u BiH

Vijesti / Flash | 23. 04. 2015. u 12:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske.

Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem su Hrvati bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske.

Na ovom se mjestu počeo lomiti koncept stvaranja velike Srbije, koji se provodio preko JNA i pridruženih agresora. Bila je to prva oslobođena vojarna u BIH, što je kasnije znatno izmijenilo tijek ratovanja na ovom području, a što je u biti bio i početak kraja tada snažne JNA.

U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi. U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripadnika postrojbe je ranjeno.

Tim riječima mogla bi se ukratko opisati briljantna akcija hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini prije pune 23 godine.

Stoga je u krugu vojarne Božana Šimovića polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježena 23. obljetnica oslobađanja prve vojarne u BiH.

Svečanom polaganju vijenaca nazočilo je izaslanstvo udruga proisteklih iz domovinskog rata u općini Čapljina na čelu s načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, izalanstvo ministarstva za pitanja branitelja HNŽ predvođeno ministrom Oliverom Soldom, izaslanstvo udruga proisteklih iz domovinskog rata općine Stolac, udruga Ludvig Pavlović, koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HNŽ-a, izaslanstvo HDZ BiH, te hrvatske komponente u O.S. BiH.

Po završetku polaganja vijenaca i paljenja svijeća u kapelici u krugu vojarne služena je i sveta misa zadušnica.

Kopirati
Drag cursor here to close