#ZJRM

OHR: Bez slobode izražavanja i otvorene javne rasprave nema demokratskog društva

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 15:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske jučer usvojila Zakon o javnom redu i miru, iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) upozorili su da su sloboda izražavanja i otvorena javna rasprava sastavni dijelovi pluralizma, tolerancije i prihvaćanja različitosti, bez kojih nema demokratskog društva.

Naime, zastupnici NSRS-a iz vladajuće većine usvojili su Zakon koji kao "javno mjesto" tretira i društvene mreže.

Glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić je u izjavi za Fenu kazao da vlasti RS-a nisu posvetile dovoljno pažnje upozorenjima da bi nepreciznosti i nedorečenosti u Zakonu o javnom redu i miru mogle prouzrokovati neprihvatljiva ograničavanja slobode izražavanja.

"U interesu je vlasti RS-a da poduzmu dodatne korake u tom pogledu i uvjere javnost u iskrene namjere predlagača Zakona. Sada je ključno da vlasti RS-a podrže slobodu izražavanja i temeljna prava svih građana, koja su sastavni dio pluralističkog demokratskog društva", zaključio je Subašić.

Za ovaj zakonski akt glasalo je 46 zastupnika, dok zastupnici iz opozicije nisu prisustvovali glasanju za Zakon jer smatraju da je predloženi zakon loš i nedemokratski te da se ne može "popraviti“ ni amandmanima.

Kopirati
Drag cursor here to close