Prva stranka

OHR treba raspisati referendum da Mostarci odluče o uređenju grada

Vijesti / Flash | 25. 03. 2016. u 13:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva stranka BiH pozvala je OHR i visokog predstavnika Valentina Inzka da raspiše referendum u Mostaru, na kojem bi građani donijeli odluku kakvo uređenje žele u gradu.

''Posljednji lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine, a sudeći prema (ne)reakciji vladajućih političkih struktura neće biti održani ni u narednom periodu. Dosadašnjim pregovorima utvrđeno je jedino da u predizbornoj godini nema ništa važnije od prepucavanja i ubiranja jeftinih političkih poena'', priopćila je Prva stranka BiH.

Članovi stranke smatraju da je reakcija OHR-a i visokog predstavnika Valentina Inzka neophodna za rješavanja bezizlazne situacije u kojoj se našao Mostar.

Prva stranka BiH je stava da Mostar treba da ostane jedinstven grad, jedna izborna jedinica, sa jednim gradonačelnikom i Gradskim vijećem. Gradonačelnika bi svake četiri godine trebalo birati da Gradsko vijeće, po principu rotacije i poštovanja nacionalnog ključa, koji podrazumijeva kandidate iz reda svih naroda u Mostaru'', priopćeno je iz Prve stranke BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close