Rasprava u parlamentu

OHR: Zapošljavanje državnih službenika mora biti transparentno

Vijesti / Flash | 22. 10. 2015. u 18:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amandmani koje je Sindikat državnih službenika i namještenika u Federaciji Bosne i Hercegovine predložio na Zakon o državnoj službi Vlada Federacije BiH nije prihvatila, tvrde u Sindikatu.

Kako su podsjetili u priopćenju, sredinom listopada održani su pregovori s predstavnicima Vlade FBiH, ali amandmani za koje Sindikat tvrdi da bi poboljšali predložena zakonska rješenja, nisu prihvaćeni.

Prihvaćen je jedino amandman koji se odnosio na usuglašavanje sa Zakonom o radu FBiH, podsjeća se u priopćenju iz Sindikata.

Sindikat smatra da se ovakvim načinom donošenja zakona izravno krše međunarodne konvencije i Kolektivni ugovor te preporuke Izaslanstva Europske unije u BiH.

Pozvali su, stoga, OHR, OSCE, Izaslanstvo Europske unije i sve zastupnike i izaslanike Federalnog parlamenta da zaustave donošenje Zakona po hitnom postupku i vrate ga u redovitu proceduru.

Ured visokog predstavnika (OHR) upozorio je da predloženi amandmani na Zakon o državnoj službi Federacije BiH koje bi na sutrašnjim sjednicama trebala razmatrati oba doma Federalnog parlamenta, mogu ugroziti integritet, pouzdanost i političku neutralnost državne službe, kako je već navela Europska komisija.

Iz OHR-a kažu da, imajući u vidu važnost ovog pitanja, amandmani o kojima je riječ ne bi se trebali razmatrati u Parlamentu po hitnom postupku, nego treba dati dovoljno vremena i prostora da bi se osiguralo da se eventualnim izmjenama unaprijede efikasnost i profesionalnost državne službe.

Dugogodišnji i poznati stav OHR-a je da državna služba treba biti profesionalna, efikasna i politički neutralna, te da zapošljavanje viših državnih službenika mora biti transparentno i zasnovano na kvalificiranosti i da su dobrodošli napori na postizanju tih ciljeva.

Iz OHR-a je, stoga, snažno apelirano na zastupnike u Federalnom parlamentu da poduzmu korake kako bi se ovi amandmani razmotrili u redovnoj proceduri "i na taj način omogućila otvorena javna rasprava te osiguralo da se reformom poboljša kvalitet, transparentnost i ekonomičnost državne službe, umjesto da se ona slabi".

Kopirati
Drag cursor here to close