Suđenje

Optuženi viđen pri razmjeni zarobljenika u Livnu

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 19:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedok Tužiteljstva BiH na suđenju za zločine počinjene u Livnu kazao je da je vidio optuženog Zdenka Andabaka prilikom pokušaja razmjene srpskih zatvorenika iz škole 'Ivan Goran Kovačić'. Đorđe Kovačić je rekao da je prije rata živio u Livnu i da je radio u Pošti. Naveo je kako je srpsko stanovništvo u ožujku i travnju 1992. počelo učestalo napuštati Livno, ali da on nije želio otići.

"Pričalo se i o formiranju linija i straža, ali ja tome nisam pripadao. Moja obitelj je sve vrijeme ostala u Livnu. Živjeli smo kao i drugi. Uvedena je radna obaveza početkom travnja 1992. godine", ispričao je svjedok. On je kazao da je 27. svibnja 1992. zatvoren tri dana u zgradu policije u Livnu, nakon čega je vraćen u radnu obavezu. Kasnije, 8. lipnja, s još nekoliko srpskih civila zatvoren je, kako je naveo, u garaže koje su pripadale policiji.

"Dan prije razmjene, odvedeni smo u sportsku dvoranu škole 'Ivan Goran Kovačić', gdje smo zatekli još ljudi u civilnoj odjeći. Bilo je i starijih, ali nisam vidio da ima žena i djece", izjavio je svjedok i dodao da misli da je to bilo u srpnju 1992. godine.
Kovačić je rekao da je neke ljude iz dvorane izvodio izvjesni 'Ante rudar'.

"Pokaže prstom i kaže: 'Ideš sa mnom'. Nakon nekog vremena vraćali su se. Na nekima se vidjelo da su tučeni, na nekima ne", naveo je svjedok i dodao da je Ante udario Bogdana Stevančevića nogom u prsa. Zatvorenici su, kako je dodao, sutradan odvedeni na razmjenu, koja nije izvršena. Tom prilikom je vidio Zdenka Andabaka, koji se 'kulturno pozdravio sa svima'.

Kovačić je kazao da za optuženog 'ima samo riječi hvale' i da je čuo da je neki zapovjednik, pomoćnik načelnika Vojne policije, ali da ne zna da li on ima neke veze sa Drugom lakojurišnom. Andabaku se sudi sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem za zatvaranje, mučenje i ubojstva srpskih civila koji su 1992. godine bili zatočeni u Osnovnoj školi 'Ivan Goran Kovačić'. Optužnica ih u 29 točaka tereti za zatvaranje, mučenje i ubojstva.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a u Livnu. Oni su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu od travnja do rujna 1992. godine, čiji je cilj bilo nasilno trajno premještanje srpskog stanovništva s područja Livna.

Svjedok Kovačić je rekao da su nakon pokušaja razmjene vraćeni u policiju. Kada je kasnije bila velika razmjena, on se, kako je kazao, izjasnio da želi ostati u Livnu. Svjedok je rekao da je čuo za 'Babu', odnosno Muamira Jašarevića, koji mu je kasnije bio kolega u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP), a da Velagića ne poznaje. Suđenje se nastavlja 23. rujna, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close