Politički kompromis?

Uništili veleposlanstva SAD-a i Hrvatske u Beogradu i neće provesti ni dana u zatvoru

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 19:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Viši sud u Beogradu u srijedu je nepravomoćno osudio devetoricu optuženih za paljenje veleposlanstva SAD u Beogradu 2008. godine na uvjetne kazne zatvora, a zbog nedostatka dokaza oslobođeni su optužnice za napade na veleposlanstva Hrvatske i Njemačke.

Sud je devetorici optuženih odredio kazne od pet do 10 mjeseci, uvjetno na dvije ili tri godine, zbog paljenja američkog veleposlanstva 2008. poslije mitinga "Kosovo je Srbija" u središtu Beograda.

U obrazloženju za oslobađanje optužbi za napad na hrvatsko i njemačko veleposlanstvo sud navodi kako tužiteljstvo nije priložilo dovoljno dokaza da su optuženi nasrnuli i na diplomatska predstavništva Hrvatske i Njemačke.

Prema obrazloženju suda, optuženi su krivi za to što su organizirano došli do veleposlanstva SAD i gađali zgradu kamenjem, bakljama i drugim predmetima te tako izazvali požar u kojem je, u uredu unutar veleposlanstva, nastradao jedan od izgrednika.

Odvjetnici osuđenih ocijenili su kako sud "nije imao smjelosti" izreći oslobađajuću presudu i da su uvjetne kazne zatvora istodobno i politički kompromis da se izbjegne plaćanje odštete optuženima.

"Ova presuda rezultat je izravnog pritiska američke države i veleposlanstva (SAD). Momci koji su danas osuđeni, osuđeni su bez ijednog dokaza, a njihova odgovornost nije ni na koji način dokazana", rekao je novinarima odvjetnik Dušan Mašić, najavljuući da će uslijediti žalbe, uz ocjenu "da ovakva presuda neće moći opstati".

Prvostupanjski postupak vođen je protiv 11 optuženih zbog napada na veleposlanstva nekoliko država u središtu Beogradu, među kojima i Turske, Njemačke, Hrvatske i SAD, u veljači 2008.

Skupina huligana bila je najratobornija ispred veleposlanstva SAD, u koje su nasilno ušli i izazvali požar, a jedan mladić je nastradao.

Optuženi su za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, za koje je zapriječena kazna i do 12 godina zatvora. Punomoćnik veleposlanstva SAD pridružio se tužbenom prijedlogu, ali je povukao imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete prouzročene požarom.

Zbog propusta u osiguranju diplomatskih predstavništava u Beogradu u veljači 2008. u tijeku je predistražni postupak protiv umirovljenih generala policije Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika beogradske policije, Borivoja Tešića, koji je zapovjedao postrojbom žandarmerije, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP-a Srbije Mladena Kuribaka te zapovjednika u beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i časnika iz zapovjednog vrha žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića.

Kopirati
Drag cursor here to close